150 г брашно
125 г краве масло
50 г сирене „Пекорино“
3 яйца
1/2 връзка див лук
1 с. л. ретро горчица
сол и черен пипер на вкус
за соса:
200 г чери домати
150 г маслини „Каламон“ (без костилки)
1 тиквичка (тъмнозелена)
2 скилидки чесън
3 стръка босилек
80 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус
за гарниране:
50 г сирене „Пекорино“
листенца босилек
Начин на приготвяне:
В дълбок съд се наливат 220 мл вода. Прибавя се маслото и съдът се оставя на умерен огън. Щом сместа кипне, се сипва брашното и се бърка, докато започне да се отлепва от стените на съда.
Тестото се овкусява с горчицата, настърганото сирене „Пекорино“, наситнения див лук, сол и черен пипер на вкус. Разбива се с миксер до хомогенизиране, а през това време едно по едно се добавят и яйцата.
Тестото се прехвърля в пош и се оставя да се охлади. С помощта на поша се оформят парченца от тестото, като се режат през 1–2 см и се пускат в кипяща подсолена вода.
Ньоките се варят 2–3 минути и се изваждат. По желание се поливат със зехтин. Тиквичката се реже на пръчици, чесънът и босилекът се наситняват, доматите и маслините се разполовяват.
Тиквичките се сотират в сгорещен зехтин, заедно с чесъна. Посоляват се, добавят се маслините, доматите и черен пипер на вкус.
Слагат се сварените ньоки и се поръсва с настърганото сирене и босилек.
Италия – отвъд пастата и пицата
Да избягаме в Болоня
От кухнята на Италия – скаморца
Една от иконите на италианската кухня - ризото
Най-неочаквано романтичните дестинации в света