За тестото:
130 г брашно
1/4 ч.л. фина морска сол
1 с.л. пълнозърнеста горчица
80 г студено масло
1 с.л. водка
За пълнежа:
3 яйца
300 мл течна сметана
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. черен пипер
300 г сирене Vasterbotten или друго зряло сирене - Чедър, Комте, кашкавал
1 малка глава лук
За гъбите:
75 г масло
250 гъби пачи крак
шепа листа магданоз
Начин на приготвяне:
1. За тестото сипете в купа брашното и солта и разбъркайте. Добавете горчицата и нарязаното на кубчета студено масло. С ръце претрийте съставките с пръсти до получаването на пясъчна консистенция. Добавете водка и омесете гладко тесто.
2. Разточете тестото между два листа хартия за печене в кръгла форма, по-голяма от тази на формата за пай, която ще използвате. Поставете разточеното тесто в хладилник за 30 минути.
3. Прехвърлете охладеното тесто във формата и го напаснете добре по дъното и стените. Изрежете излишното тесто. Поставете лист хартия за печене върху тестото и в него насипете зърна суров нахут или боб. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 20 минути. Отстранете хартията и зърната и печете още 10 минути.
4. За пълнежа в купа настържете зрялото сирене. Добавете сметаната и яйцата. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре.
5. Изсипете пълнежа върху тестото. Обелете и нарежете лука на тънки полумесеци. Разпределете ги върху пая. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 25-30 минути.
6. Разтопете маслото в тиган. Добавете предварително почистените със суха четка гъби. Поръсете със сол и гответе 4-5 минути, до омекване. Накрая поръсете с нарязани листа магданоз.
7. Извадете изстиналия пай от формата и го поставете в поднос. В средата изсипете задушените гъби и поднесете.
Още рецепти за пай: