8 листа точени кори
50 масло
20 г разтопено масло
50 г брашно
700 мл прясно мляко
1 с.л. дижонска горчица
1/2 ч.л. смляно индийско орехче
1 с.л. заквасена сметана
1 големи шепи настъргано сирене Грюер
1 жълтък
6-10 слайса шунка
За гарниране:
цикория
радичио
Начин на приготвяне:
1. За соса Бешамел разтопете 50 г масло в тенджерка или тиган. Добавете брашното и бъркайте енергично, докато се получи гладка смес. Дръпнете съда от огъня и добавете половината прясно мляко, малко по малко, като бъркате постоянно, за да не се образуват бучки. Върнете съда на котлона и добавете и останалото прясно мляко. Бъркайте в продължение на 3-4 минути, докато сосът не стане гъст. Овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче.
2. Към соса добавете горчицата, настърганото сирене и сметаната и разбъркайте до хомогенност. Дръпнете от огъня и добавете и жълтъка. Разбъркайте.
3. Намажете с масло дъното и стените на форма с пружина (диаметър 20-23 см). Разстелете корите и намажете 5-6 от тях с разтопено масло. Постелете ги на дъното на формата, като оставите почти половината от всяка кора да виси извън нея. Върху тях сипете 5-6 с.л. сос Бешамел и го разстелете равномерно. Наредете 1 слой резени шунка, след това сипете отново сос, отново шунка, докато свършат продуктите. Завийте краищата на корите навътре.
4. Намажете отвън пая с разтопено масло. Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса 25-30 минути.