за тестото:
500 г брашно
200 г свинска мас
5 жълтъка
1 ч. л. сол
за пълнежа:
500 г свинска плешка
500 г пилешка пържола от бут (без кожа)
500 г пилешко филе
250 г пушен бекон
3 скилидки чесън
1 глава лук
4 стръка мащерка
2 стръка салвия
2 с. л. бренди
1 ч. л. зелен пипер на зърна
кората от 1 лимон
сол на вкус
за желето:
350 мл пилешки бульон
1 пакетче желатин
сол на вкус
за гроздето:
600 г червено грозде (без семки)
100 г захар
125 мл ябълков оцет
1 скилидка чесън
2 стръка мащерка
2 дафинови листа
1 с. л. дижонска горчица
сол на вкус
Начин на приготвяне:
В купа се смесват брашното, солта и студената свинска мас, претрива се с ръце така, че да се получат трохи.
4 жълтъка се разбиват със 110 мл студена вода, наливат се към брашното и се замесва твърдо тесто. Покрива се с фолио и се оставя да стегне в хладилник.
Свинското, двата вида пилешко и беконът за плънката се нарязват на малки кубчета. Смесват се настърганият лук и нарязаните на ситно чесън, мащерка и салвия. Овкусява се с настърганата лимонова кора, счукания зелен пипер, брендито и сол.
Тестото се разточва на две кори. С едната се покриват дъното и стените на форма за торта с диаметър 23 см. Слага се цялата плънка.
Покрива се с втората тестена кора, като краищата се притискат с вилица, за да се залепят по-добре. В нея се изрязват няколко дупки. Намазва се останалия жълтък, разбит с малко вода.
Пече се 20–30 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, докато придобие златиста повърхност. След това температурата се намалява на 170 градуса и паят се допича за 1 час. Охлажда се.
Бульонът за желето се загрява леко и се посолява. Желатинът се накисва в 50 мл студена вода, когато набъбне се загрява в микровълнова фурна или на водна баня, излива се в бульона и се разбърква.
В дупките на охладения пай се налива бульонът с желатина и се оставя в хладилник, за да стегне.
В съд се смесват ябълковият оцет, захарта, дафиновите листа, мащерката, смачканата скилидка чесън, горчицата и сол на вкус. Загряват се на умерен огън, за да се разтвори захарта.
Слага се и гроздето, готви се 5–10 минути и се оставя да се охлади в сместа.
Паят се сервира с гроздето.
Други рецепти:
- Пилешко с гъби, зеленчуци и вино за 20 минути
- Пай с пилешко и пушено сирене
- Вулканската кухня на Каталуния
- Киш със спанак и праз
- Киш с риба тон, праз и тиква
- Вкусен овчарски пай