Необходими продукти за 1 тава:
1 пакет точени кори (400 г)
яйце и краве масло за намазване
за плънката:
2 сурови наденици
1 брой обезкостени пилешки гърди
3–4 печени червени чушки
2 домата (200 г консервирани)
1 голяма глава лук
20 г краве масло
20 мл зехтин
2 дафинови листа
3–4 близалца шафран (1/2 ч. л. куркума)
1 ч. л. риган
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. сол
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Надениците се набождат с вилица на няколко места и се варят около 10 минути.
Пилешкото месо се реже на кубчета и се запържва до зачервяване в кравето масло и зехтина. Изважда се и в същата мазнина за 10 минути на слаб огън под капак се задушават нарязаните наедро лук и печени чушки.
2. Прибавят се нарязаните на кубчета домати и дафиновите листа, силата на огъня се увеличава и всичко се пържи, докато се изпари течността. Накрая се връща месото, посолява се и се слагат подправките.
3. Три листа точени кори се подреждат в правоъгълна намаслена тавичка, намазват се с масло и отгоре се поставят още три листа. Необходимо е да се покрие цялата тава за печене, включително и стените. Върху корите се разпределя изстиналата плънка и се покрива със сварените и нарязани на колелца наденици.
4. Ръбът на корите (по стените на тавата), които са разстлани като основа под плънката, се маже с част от разбитото яйце. Плънката се покрива с три кори, намазняват се, слагат се още две кори и се притискат към ръбовете, за да залепнат.
5. По повърхността внимателно се правят няколко разреза. Паят се пече около 30 минути на 180 градуса. Десет минути преди да се извади от фурната, се маже с останалото разбито яйце.
Вижте още рецепти в специализирания кулинарен канал във Vbox7.com ТУК!
Още рецепти:
Пилешко с гъби, зеленчуци и вино за 20 минути
Вулканската кухня на Каталуния