ориз Бомба Крина - 350 гр
чоризо - 200 гр
пилешки бутчета - 2 бр.
лук малки - 2 глави
камби - 2 бр.
чесън - 3 скилидки
лимони - 1 бр.
магданоз - 1 връзка
куркума - 1 кафена лъжичка
червен пипер - 1 ч.л.
шафран - 1 щипка
зехтин - 60 мл
пилешки бульон - 1 л
сол на вкус
черен пипер на вкус
В името на готварската честност трябва да кажем, че важното, когато правите паеля, е не какви са продуктите в нея, а да ползвате ориз бомба. Защо? Защото в оригиналния си вид паелята е селско ястие. Хората си я приготвяли, след като се връщали изморени от работа на полето и затова слагали в нея каквото се намирало вкъщи. Зеленчуци, бобови, месо, риба…
Малката тайна винаги да се получава еднакво сочно и вкусно ястие са тези специални зрънца ориз бомба. Те поемат и задържат до три пъти повече течност от собствения си обем, без обаче да се пукнат. Нито се разкашкват, нито се слепват. В резултат на това готовата паеля е сочна, без да е кремообразна. Това всъщност е и причината да няма една “оригинална” рецепта за паеля. Просто те всички са оригинални, стига да се ползва правилният ориз.
Тук съчетаваме типично испанския вкус на чоризо с по-неутралното пилешко месо, лук, сладки камби и чесън. Красивият наситен жълт цвят идва от шафрана и куркумата, които придават и от своя характерен вкус. Ако въображението ви е будно, можете да импровизирате без ограничения.
Когато имате правилния ориз, да си направите истинска испанска паеля е повече от лесно. Не забравяйте накрая да поръсите обилно с магданоз и да изцедите достатъчно лимонов сок, за да си подарите максимална наслада с всяка хапка. Опитайте, вкусът е неустоим! Ще чакаме да споделите впечатленията си.
Начин на приготвяне:
1. В тиган за паеля или тенджера загрейте мазнината и задушете нарязаното на късчета пилешко месо до полуготовност, след което го извадете в чиния и отделете встрани.
2. В същата мазнина задушете нарязания лук, чесъна и чушките, нарязани на ивици, за около 10-12 минути.
3. Прибавете нарязаното на кръгчета чоризо, а след 4-5 минути сипете ориза, разбъркайте и върнете пилешкото в тигана. Разбъркайте добре и подправете със сол, черен и червен пипер.
4. След 2-3 минути добавете топлия пилешки бульон, в който предварително сте разтворили куркумата и шафрана. Ако съдът не може да поеме цялото количество бульон наведнъж, прибавяйте го на части.
5. След като ястието е вряло 20-25 минути и оризът е поел цялата течност, подправете със ситно нарязан магданоз, разбъркайте, дръпнете от котлона и изцедете отгоре лимоновия сок.