скариди - 15 броя
миди - 300 гр
бяла риба филе - 300 гр
ориз - 300 гр
грах - 100 гр
домати - 1 бр.
лук - 1 глава
магданоз - 1 връзка
чесън - 2-3 скилидки
зехтин - 3 с.л.
пушен червен пипер - 1 ч.л.
шафран - 1 щипка
сол на вкус
За бульона
зехтин - 3 с.л.
лук - 1 глава
домати - 1 бр.
чесън - 2 скилидки
зеленчуков бульон - 1 кубче
сол на вкус
Не сте били в Испания, ако не сте опитали паеля с морски дарове! Това традиционно ястие е с ориз, различни видове риба, миди, скариди е неустоимо. Особено ако го подправите щедро с лимонов сок и прясно накълцан магданоз. Виното няма да ви стигне да му се насладите!
С подходящ ориз и пресни морски дарове винаги можете да пресъздадете разкошната паеля и на българска земя. Не се готви никак трудно, а става и бързо. Важно е да спазвате технологията и да не замествате продуктите. Ние я направихме с ориз Бомба от “Крина”, който в Испания ценят изключително високо. Той се отглежда трудно и реколтата е в ограничено количество, но е най-добрият избор за паеля. По време на готвенето зрънцата остават цели и поемат течност до 3 пъти повече от собственото си тегло. А великолепният жълт цвят на ястието идва не от оцветители за храна, а от щипката шафран.
В Испания приготвят своята паеля в специални широки тигани с две дръжки. Правилото е да не се бърка много-много, след като прибавите морските дарове. Ако сте почитатели на испанската кухня и имате такъв вкъщи, ползвайте го. Ако ли не, можете да приготвите вашата паеля с морски дарове в друг подходящ дълбок тиган или в тенджера. После я поднесете в красива цветна чиния, поръсете с магданоз, полейте с лимонов сок и си пуснете нещо испанско за музикален фон.
Начин на приготвяне:
1. В голям тиган или тенджера в зехтин запържете рибата, нарязана на кубчета, и я извадете настрани.
2. В същия съд задушете лука, чесъна, пипера, шафрана и ориза. Разбъркайте, прибавете бульона и след това обеления и нарязан на кубчета домат. Посолете и оставете на тих огън за около 10 минути, като разбърквате периодично.
3. Добавете мидите, скаридите и граха. Гответе 10 минути. След това сложете и вече изпържената риба и гответе още 5-6 минути.
4. Подправете със ситно нарязания магданоз и свалете паелята от огъня. Сервирайте я поръсена с магданоз и овкусена с лимон.
За бульона
1. Запържете в зехтин лука, домата, чесъна, черупките и измитите глави от вече почистените скариди.
2. Добавете 1,2 л вода, бульона и сол на вкус. Варете на слаб огън за 25-30 минути.
3. Прецедете и оставете настрани.
Внимание: Съдържа скариди, бяла риба, миди, които могат да предизвикат алергични реакции.