Създадено за Krina

Паеля с морски дарове и ориз

Неустоимо ястие от гореща Испания, което лесно може да си приготвим вкъщи

5 от общо 1 гласа
53 мин.
Необходими продукти

скариди - 15 броя

миди - 300 гр

бяла риба филе - 300 гр

ориз - 300 гр

грах - 100 гр

домати - 1 бр.

лук - 1 глава

магданоз - 1 връзка

чесън - 2-3 скилидки

зехтин - 3 с.л.

пушен червен пипер - 1 ч.л.

шафран - 1 щипка

сол на вкус

 

За бульона

зехтин - 3 с.л.

лук - 1 глава

домати - 1 бр.

чесън - 2 скилидки

зеленчуков бульон - 1 кубче

сол на вкус

Не сте били в Испания, ако не сте опитали паеля с морски дарове! Това традиционно ястие е с ориз, различни видове риба, миди, скариди е неустоимо. Особено ако го подправите щедро с лимонов сок и прясно накълцан магданоз. Виното няма да ви стигне да му се насладите!

С подходящ ориз и пресни морски дарове винаги можете да пресъздадете разкошната паеля и на българска земя. Не се готви никак трудно, а става и бързо. Важно е да спазвате технологията и да не замествате продуктите. Ние я направихме с ориз Бомба от “Крина”, който в Испания ценят изключително високо. Той се отглежда трудно и реколтата е в ограничено количество, но е най-добрият избор за паеля. По време на готвенето зрънцата остават цели и поемат течност до 3 пъти повече от собственото си тегло. А великолепният жълт цвят на ястието идва не от оцветители за храна, а от щипката шафран.

В Испания приготвят своята паеля в специални широки тигани с две дръжки. Правилото е да не се бърка много-много, след като прибавите морските дарове. Ако сте почитатели на испанската кухня и имате такъв вкъщи, ползвайте го. Ако ли не, можете да приготвите вашата паеля с морски дарове в друг подходящ дълбок тиган или в тенджера. После я поднесете в красива цветна чиния, поръсете с магданоз, полейте с лимонов сок и си пуснете нещо испанско за музикален фон.

Начин на приготвяне:

1. В голям тиган или тенджера в зехтин запържете рибата, нарязана на кубчета, и я извадете настрани.

2. В същия съд задушете лука, чесъна, пипера, шафрана и ориза. Разбъркайте, прибавете бульона и след това обеления и нарязан на кубчета домат. Посолете и оставете на тих огън за около 10 минути, като разбърквате периодично.

3. Добавете мидите, скаридите и граха. Гответе 10 минути. След това сложете и вече изпържената риба и гответе още 5-6 минути.

4. Подправете със ситно нарязания магданоз и свалете паелята от огъня. Сервирайте я поръсена с магданоз и овкусена с лимон.

За бульона

1. Запържете в зехтин лука, домата, чесъна, черупките и измитите глави от вече почистените скариди.

2. Добавете 1,2 л вода, бульона и сол на вкус. Варете на слаб огън за 25-30 минути.

3. Прецедете и оставете настрани.

Внимание: Съдържа скариди, бяла риба, миди, които могат да предизвикат алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти