50 мл зехтин
4 скилидки чесън
20 г пикантна наденица ндуя (собрасада или чоризо)
3 с.л. пушен червен пипер
1 малка консерва аншоа
250 г ориз за паеля
300 мл бяло вино
1.5 литър пилешки бульон
щипка шафран
100 г пясъчни миди
200 г черни миди
200 г едри скариди
100 г калмари
лимон
магданоз
Начин на приготвяне:
1. Загрейте зехтина в тенджера с двойно дъно и запържете в него до златисто кафяво нарязаните на тънки филийки скилидки чесън, на умерен огън. Добавете нарязаната на парчета пикантна наденица ндуя или я заменете с наденица собрасада или чоризо. Запържете за минута. Добавете целите мариновани филенца аншоа и разбъркайте, докато те започнат да се разтопяват.
2. Сипете ориза и запържете за минута. Добавете бялото вино и оставете да изври почти изцяло. Добавете бульона и щипката шафран. Гответе 8-10 минути, като на всяка минута разтръсквате тенджерата.
3. Нарежете предварително почистените калмари на тънки кръгчета. Нарежете и пипалата на малки парчета. Обелете скаридите. Измийте добре под течаща студена вода двата вида миди. Подредете морските дарове върху набъбналия ориз. Захлупете тенджерата и гответе 3 минути.
4. Щом паелята е готова, поръсете с листа магданоз и резени лимон. Сервирайте направо в тенджерата.