Необходими продукти:
4-5 средно големи картофа
1 морков
голама лук
1 к.ч. прясно мляко
черен пипер, риган и сол на вкус
50 г масло
300 г. кайма
150 гр. консервирана царевица
2 с.л доматено пюре
100 г кашкавал
и последно, но не и по важност - 300 гр. кайма
Начин на приготвяне:
Започваме, като на едро нарежем картофите и ги оставим да се сварят в подсолена вода. Ако не желаете сами да правите картофеното пюре, а да използвате полу-готово, вместо да варите картофи, просто го пригответе. Също така, ако обичате овчарския си пай с повече картофено пюре, може съвсем спокойно да увеличите дозата.
Докато се варят картофите, нарязваме морковите и лука на дребно. Когато ги нарежем, ги добавяме в леко намазнен тиган на среден огън, докато се задушат, като ги разбъркваме постоянно.
След като се задушат добавяме каймата, раздробяваме я и продължаваме с бъркането. Когато каймата спре да розовее, добавяме доматения сос, солта, черния пипер, ригана и царевицата, разбъркваме добре намаляваме котлона на слаб огън и изсипваме 200мл вода и чакаме тя да се изпари, достатъчно е да разбъркваме от време на време.
Докато изчакваме каймата да се сготви, се връщаме към картофите. Изливаме водата от тенджерката и бързо, докато са още горещи добавяме масълцето и започваме да ги мачкаме. Когато смачкате по-големите парченца добавяме половината мляко и продължаваме да мачкаме. Когато сместа стане хомогенна добавяме и останалото мляко и отново разбъркваме.
В този момент би трябвало и каймата ни да се е сготвила. Остава ни да сглобим пая, като изсипем в съд за печене първо каймата и после я запечатаме с картофеното пюре. След като го разпределим хубаво поръсваме с настъргания кашкавал и го пъхаме във фурната да се изпече.
Печем до златиста коричка, а веднага след това е готов за сервиране. Да ви е сладко!
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още:
Пълнено червено цвекло с кайма