200 г пушен или обикновен ориз басмати
125 г кисело мляко
1 ч.л. сол
щипка шафран
1 с.л. запечени кедрови ядки
2 с.л. олио
30 г безсолно масло
Начин на приготвяне:
1. Измийте ориза под студена течаща вода, докато водата, която тече отдолу, стане прозрачна. Сипете 1 литър вода в тенджера и оставете да заври. Сипете ориза във врящата вода и варете 10 минути. Прецедете ориза, а след това го измийте под студена течаща вода. Изцедете добре.
2. В сух тиган запечете семената кориандър за минута. След това ги счукайте в хаванче.
3. В купа смесете киселото мляко с нишките шафран, сол, запечените кедрови ядки и семена от кориандър. Разбъркайте. Добавете ориза и разбъркайте добре.
4. Увийте капака на съда, в който ще готвите ориза с чиста кухненска кърпа и стегнете краищата ѝ, за да не висят. Разтопете маслото в съда с двойно дъно и го разнесете по дъното му. Сипете ориза в съда и го притиснете леко. Поставете капака и гответе на ниска до умерена температура 20-30 минути, без да отваряте или да разбърквате.
5. Отхлупете съда с ориза. Поставете голяма чиния върху върху него и обърнете ориза в нея.