Необходими продукти:
1 глава бяло зеле (средно голяма)
500 г смляно месо от телешки врат
200 г бисерен ориз
40 г краве масло
600 мл пилешки бульон
2 глави чесън
2 лимона
1 с. л. кимион
1/2 ч. л. смлян бахар
1/4 ч. л. сушена мента
сол и черен пипер на вкус
за гарниране:
200 г кисело мляко
2 скилидки чесън
1 с. л. сусамов тахан
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Зелето се почиства от кочана, потапя се в кипяща вода, за да могат листата да се отделят по-лесно и леко да омекнат.
След това се потапят в студена вода, за да спре процесът на готвене.
Оризът се накисва във вода за 30 минути. Отцежда се и се смесва с разтопеното масло, каймата, кимиона, бахара, ментата, сол и черен пипер на вкус.
Прибавят се и 4 накълцани скилидки чесън, а останалите се белят и се разполовяват.
Зелевите листа се разделят надве, като твърдата част се отстранява.
Плънката се разпределя върху листата и се завиват стегнати рула.
Подреждат се в тенджера плътно едно до друго, слагат се скилидките чесън, налива се бульонът, посолява се, притискат се с чиния и се похлупват. Готвят се 40 минути на слаб огън.
Налива се лимоновият сок и се готвят още 10–15 минути.
Чесънът за соса се стрива на паста и се смесва с киселото мляко, тахана и сол.
Сармите се сервират със соса.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Други рецепти:
Коледни сарми със стафиди в гювеч