картофи - 4 бр
масло - 100 гр
яйца - 4 бр
брашно - 1 супена лъжица
прясно мляко - 200 мл
сирене - 100 гр
кашкавал - 100 гр
домати - 2 бр
магданоз - 2 стръка
сол на вкус
черен пипер на вкус
Всички сме си правили омлет в пристъпи на нечовешки глад или когато сме били ограничени с времето за готвене. Знаем, че това е бърза и спасителна рецепта за критични ситуации. От Mate Kitchen обаче решиха да споделят с вас един по-бавен и по-питателен вариант с картофи, сирене и кашкавал. Той е за случаите, когато ви се дояжда омлет и не искате да бързате нито с приготвянето, нито с консумацията. Бавното хранене е част от удоволствието, нали!
Тази рецепта на Mate Kitchen всъщност е проста за изпълнение. Бавното идва от картофите, които трябва да се сварят предварително и след това да се настържат. В сместа се слага и прясно мляко, което я прави мека, сочна и пухкава.
Подправките са ограничени само до черен пипер и свеж магданоз и съветът ни е да не се изкушавате да добавяте други. Омлетът трябва да има лек вкус.
Омлетите стават като сочни картофени тиганици, а с добавката от сирене, кашкавал, хубав пресен домат и накълцан магданоз, са неустоими и наистина засищащи. С количеството продукти, което сме посочили, без притеснение може да нахраните шест човека. С една свежа салата от сезонни зеленчуци ще ви се получи много приятна лека вечеря или пък обяд. Може да му добавите и чаша студена бира за разкош.
Това е от ястията, за които са нужни непретенциозни продукти, но пък резултатът е запомнящ се. Единственото условие, които задължително трябва да спазите, ее да пържите омлетите в масло, и то повече. Картофите обичат мазнината и с масло стават по-вкусни. Може да го смесите с малко олио, но в никакъв случай не го замествайте напълно, защото омлетите ще станат много тежки на вкус и осезаемо мазни.
Начин на приготвяне:
1. Поставете измитите картофи във вряща вода и варете докато омекнат (около 50-60 минути). Изсипете водата от тенджерата, охладете картофите и ги обелете.
2. Настържете ги на едро ренде и ги смесете с маслото, яйцата, брашното, прясното мляко, солта и черния пипер.
3. Поставете плитък тиган на котлона и сложете в него част от маслото. Когато се разтопи и загрее, гребнете пълен черпак от картофената смес и изсипете в тигана.
4. С помощта на дървена лъжица разпределете сместа равномерно в тигана и оставете да се запече.
5. След като е готова от едната страна, обърнете и, докато се запича, поръсете с част от предварително натрошеното сирене и настърган кашкавал. Можете да похлупите тигана с капак, за да се разтопи добре кашкавалът.
6. Поднесете картофения омлет още топъл. По желание можете да го гарнирате с няколко резена домат и да го поръсите с нарязан магданоз.
Бележки: Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет в ограничени количества, както и за деца. Одобрено от д-р Райна Стоянова, специализант по ендокринология и болести на обмяната.
Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа сирене, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа кашкавал, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа прясно мляко, което може да предизвика алергични реакции.