150 г овча извара
250 г брашно от спелта
2 яйца
1 с.л. мастило от сепия
500 г почистена сепия
2 глави червен лук
300 г белени домати
2 скилидки чесън
3 бр. дафинов лист
2 стръка прясна мащерка
50 мл бяло вино
сол и черен пипер
зехтин
Начин на приготвяне:
За ньоките натрошете с ръце изварата в широка стъклена купа. Добавете пресятото брашно и разбъркайте. Прибавете яйца, мастило от сепия и малко сол. Сложете си ръкавици и разбъркайте черната смес докато стане хомогенна. Оставете я в хладилник за поне 15 минути, преди да разточите.
За рагуто почистете сепията, като отстраните главата и, а след това и гръдната плочка, и торбичката с мастило. Запазете главата и мастилото. Нарежете на ситно червения лук. Покрийте дъното на тенджера със зехтин и запържете лука в нея. Нарежете тялото на сепията първо на тънки ленти, а след това на малки кубчета и ги добавете при лука, когато той омекне. Разбъркайте и запържете за минута. Добавете пасираните домати и оставете сместа да се редуцира. Добавете нарязаните на тънки филийки скилидки чесън. Пържете, докато всичко се карамелизира.
Добавете бялото вино. Щом алкохола се изпари, добавете бульон от рибата, дафинов лист и мащерка. Подправете със сол и пипер. Кипнете вода за ньоките. Разточете тестото върху набрашнен плот с дебелина 0.5 см. Нарежете на ленти с ширина 1 см, а след това на кубчета.
Варете ньоките в осолена вода, докато не изплуват. Отцедете ги. В дълбока чиния сервирайте черните ньоки с рагуто от сепия.
- "Хайвер" от тиквички - по изпитана руска рецепта
- Овесени кюфтенца със зеленчуци
- Солени палачинки от тиквички
- Чипс от тиквички на фурна
- Солен кекс с тиквички