И трите основни съставки на ястието понасят добре характерния "грим" на ориенталските подправки, а карамелизираният лук е модният "аксесоар", който допълва и балансира цялостното впечатление от това интересно постно ястие.
Необходими продукти за 4 порции:
1 ч. ч. сварен нахут
1 ч. ч. леща, кафява или зелена
125 мл зехтин
1 ч. л. кимион на зърна
½ ч. л. смлян черен пипер
3 глави червен лук, тънко нарязани
¾ ч. ч. ориз басмати
½ ч. л. смлян кимион
½ ч. л. едро смлян лют пипер
1 ч. л. куркума
1 пръчка канела
2 с. л. запечени кедрови ядки
лимонов сок на вкус
морска сол
кисело мляко за сервиране
Начин на приготвяне:
1. Лещата се измива, покрива се с 2,5 см студена вода, слага се да заври, огънят се намалява и се оставя да къкри 20 мин. или докато стане крехка, но не разварена. Отцежда се.
2. Зехтинът се загрява в тиган и се слагат черният пипер и кимионът на зърна за няколко секунди. Когато станат ароматни, се прибавя лукът и се разбърква на умерен огън 10 - 15 мин., докато се карамелизира. Отделя се половината от лука за гарниране.
3. Прибавят се смленият кимион, лютият пипер, куркумата и канелата. Разбъркват се минута.
4. Слага се оризът и се разбърква, докато се зачерви. Прибавят се лещата, нахутът, 1½ ч. ч. вода и 1½ ч. л. морска сол. Вари се на тих огън 10 мин. Оставя се похлупено, след като се изключи огънят, за 5 мин.
Подправя се със сол, пипер, лимонов сок и се поднася с ядките, запазения карамелизиран лук и лъжица кисело мляко.