праз - 4 стръка
сурова наденица - 1 кг
бяло вино - 200 мл
олио за пържене - 100 мл
доматено пюре - 3 с.л.
магданоз - 1/2 връзки
сол на вкус
черен пипер на вкус
Първата асоциация, когато чуете наденица, вероятно са печените картофи, но от Mate Kitchen имат друга идея – наденица с праз. Лесно и бързо ястие е, идеално за по-студеното време, когато ви се иска да хапнете нещо топличко и със сос. Приготвя се от два основни продукта, а това спестява време.
За да си направите наистина вкусна наденица с праз, ще ви трябва сурова наденица или суров суджук. Не я заменяйте с варена, с кренвирши или каквото друго имате подръка, съветват кулинарите на Mate Kitchen. Суровата наденица е нещо съвсем различно - съвършено друг вкус. Дори да я поднесете само с изпържен праз - без виното, доматеното пюре и подправките, пак ще се радвате на прекрасно простичко селско ястие. Ако искате повече текстура, нарежете праза на по-едро и го оставете да се карамелизира. За да вземете максимума от наденицата, може първо да запържите нея и след това в същата мазнина да пуснете праза. Нататък продължете готвенето, както е описано в рецептата.
Наденицата с праз на Mate Kitchen няма нужда от много подправки. Празът е продукт, който не обича допълнителното подправяне, а в суровата наденица има повече от достатъчно вкусове, които стигат за всички продукти в чинията. Бялото вино ги омекотява и обединява в чудесен сос, в който с удоволствие ще потопите залък хляб.
Начин на приготвяне:
1. Почистете праза, нарежете го и го запържете в сгорещеното олио.
2. Щом поомекне, прибавете към него нарязаната на парчета наденица. Подправете със сол и черен пипер, налейте бялото вино.
3. Гответе десетина минути и добавете в тигана доматеното пюре.
4. След като празът омекне напълно, поръсете ястието с нарязан магданоз и оттеглете от огъня.
Внимание: Съдържа доматено пюре и сурова наденица, които могат да предизвикат алергични реакции.