За мусаката
кайма смес - 500 грама
лук - 1 глава
картофи - 6 бр
домати - 2 бр
олио - 50 милилитра
чубрица - 1 ч.л.
магданоз - 1/2 връзки
черен пипер на вкус
сол на вкус
За заливката
яйца - 4 бр
прясно мляко - 200 милилитра
брашно - 3 с.л.
сол - 1 щипка
Рецептата за мусака в гювече предлага един малко по-различен начин за приготвяне на мусака, но специалистите от Mate Kitchen са убедени, че ще ви допадне, защото ястията, които се приготвят в глинен съд, са традиционно вкусни.
Важното е каймата да е добре овкусена и да сложите достатъчно мазнина, нищо повече. Щом в нея има подправки, те ще стигнат и до картофите.
Когато готвите мусака – независимо дали в гювече, или в най-обикновена тава – взимайте от жълтите картофи, съветват още от Mate Kitchen. Те са по-вкусни и имат пореста структура, която им позволява да поемат по-добре мазнината и подправките. С тях не прекалявайте – черен пипер, и чубрица стигат. Може и мъничко червен пипер да сложите за цвят и допълнителен вкус.
Когато правите мусака в гювече, може да си позволите да добавите и домати, но задължително пресни. Те ще придадат допълнителен вкус и сочност на ястието. Само ги обелете, за да не остават люспи.
На хубавата мусака ѝ трябва заливка, независимо в какво я печете. За рецептата в гювече е за предпочитане да ползвате прясно, а не кисело мляко. Така заливката става по-течна и може да влезе навътре в гювечето.
Може да приготвите мусаката в отделни гювечета и в голям глинен съд – въпрос на лични предпочитания.
Начин на приготвяне:
За мусаката
1. Нарежете лука и го запържете в тиган с нагорещено олио.
2. Прибавете каймата, чубрицата, черния пипер и нарязания на ситно магданоз. Пържете докато каймата стане на трохи.
3. Обелете и измийте картофите, нарежете ги на кубчета и посолете. Нарежете доматите на колелца.
4. Пригответе 4 гювечета. На дъното на всяко сложете от картофите, отгоре пласт кайма, колелца домати и накрая отново картофи. Залейте ги с вода и печете на 200 градуса около 40 минути или докато картофите омекнат.
За заливката
1. Пригответе заливката, като разбиете яйцата с брашното, млякото и солта.
2. Разпределете я в четирите гювечета и върнете във фурната. Печете само на горен реотан около 10 минути.
Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа прясно мляко, което може да предизвика алергични реакции.