Необходими продукти:
1 кг зеле
400 г домати от консерва
700 г кайма
1 глава лук
100 г ориз
смлян кимион
черен пипер
зехтин
200 мл вода
250 мл прясно мляко
50 г масло
1 яйце
1 супена лъжица брашно
Начин на приготвяне:
Нарязваме зелето на тънки ивици и го задушаваме в дълбока тенджера с малко зехтин, докато намали обема си. През това време нарязваме и лука на ситно, запържваме го леко, добавяме ориза, а след 2-3 минути и доматите.
Прибавяме каймата и подправките. В тава за печене смесваме зелето, каймата, водата и ги разбъркваме добре. Печем мусаката за 30 минути на 175 градуса с вентилатор.
През това време приготвяме заливката, а за целта разтопяваме маслото, изсипваме брашното и леко ги запържваме. Добавяме прясното мляко и разбъркваме съставките добре.
Яйцето пък разбиваме в отделна купа, смесваме го първо с 3-4 супени лъжици от брашняно-млечната смес и след това на тънка струя изливаме и останалата част от нея при непрекъснато бъркане.
Така приготвената заливка разпределяме след 30-минутното печене върху мусаката и я запичаме още 10-15 минути до зачервяване.
Мусака със зеле и ориз
А в добавка и кайма
29275