Необходими продукти за 4 порции:
1 пакет спагети (500 г)
500 г пилешки гърди
1 глава лук
1 морков
600–700 г домати
2 тиквички
100 г кашкавал
1 скилидка чесън
7–8 листа босилек
5 с. л. зехтин
сол на вкус
олио за варене на спагетите и за пържене
масло за намасляване на тавата
Начин на приготвяне:
1. Спагетите се начупват и се сваряват в кипяща подсолена вода с няколко капки олио. Варят се 5–6 минути, като периодично се разбъркват. След това се отцеждат, изплакват се със студена вода и се поливат с 1 с. л. зехтин.
2. Месото се обезкостява и се накълцва.
3. Лукът се реже наситно, а морковът – на жулиен, и се запържват за 1
минута в останалия нагорещен зехтин. Добавя се накълцаното пилешко месо, разбърква се и се посолява.
4. Доматите се пюрират заедно с чесъна. Добавят се към месото и всичко се задушава 10 минути на тих огън под капак.
5. Тиквичките се нарязват на колелца и се запържват в предварително загрято олио по 1 минута от всяка страна.
6. Половината спагети се разпределят в подходяща намаслена тава, поливат се с половината от соса с пиле, поръсват се с половината от наситнения босилек и се покриват с половината от тиквичките. След това процедура се повтаря.
7. Разтопява се маслото за заливката, поръсва се с брашното и се разбърква. Оттегля се от огъня, залива се с прясното мляко, посолява се и се подправя с черен пипер. Оставя се да ври, за да се сгъсти, като периодично се разбърква, и накрая се смесва с разбитото яйце.
8. Продуктите в тавата се заливат с получената смес и мусаката се пече около 30 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна. Малко преди да се извади от фурната, се поръсва с настъргания кашкавал, който трябва леко да се запече.
Вижте още рецепти от "Бон Апети" в официалния профил на предаването във Vbox7 ТУК!