пилешки дробчета - 500 гр
ориз - 500 гр
гъби - 300 гр
лук - 2 глави
магданоз - 1 връзка
олио - 100 мл
сол на вкус
черен пипер на вкус
За заливката
яйца - 3 бр.
заквасена сметана - 300 гр
Мусака с ориз и пилешки дробчета и дебела, пухкава заливка звучи примамливо. Продукти с отличаваща се индивидуалност, обединени от ориза, който е своеобразен сюнгер за вкусове и аромати, уверяват кулинарите от Mate Kitchen. Всичко това е подправено обилно с черен пипер и си отива с нещо кисело – туршия, чушки, кисело зеле.
Тази мусака по рецепта на Mate Kitchen се прави лесно. Може бе ще попитате защо се налага да сварим дробчетата предварително и не може ли да ги добавим сурови към ориза. Целта на тази предварителна термична обработка е по-скоро естетическа. По този начин останалата в тях кръв няма да попадне в ястието и да промени цвета му, а оризът ще бъде бял. Освен това дробчетата са субпродукт, който е добре да бъде сготвен добре, особено ако ще дадете от нашата мусака с ориз и дробчета на малко дете.
Споменахме, че е обилно подправена с черен пипер. И дробчетата, и гъбите го обичат, затова не го пестете. Само внимавайте да не подлютите гозбата прекалено, предупреждават от Mate Kitchen.
Начин на приготвяне:
1. Почистете дробчетата, измийте ги и ги сварете в подсолена вода за 15-20 минути. Отцедете ги и ги дръпнете встрани.
2. В тенджера загрейте олиото и в него запържете нарязания на дребно лук.
3. След като омекне, при него добавете нарязаните на по-едри парчета гъби. Гответе ги заедно 3-4 минути, след което прибавете към тях дробчетата и ориза.
4. Задушавайте всичко докато оризът стане прозрачен. След това подправете със сол, черен пипер и ситно нарязан магданоз.
5. Разбъркайте много добре и налейте една част гореща вода. Оставете на тих огън докато оризът поеме течността. След това прехвърлете всичко в тава, налейте останалите 2 части вода и печете на 200 градуса докато оризът поеме всичко.
За заливката
1. Разделете белтъците от жълтъците.
2. В една купа разбийте белтъците на сняг, а в друга - жълтъците със заквасената сметана.
3. Прибавете белтъците на порции към жълтата смес, като разбърквате внимателно.
4. След като заливката стане хомогенна, я излейте върху мусаката и върнете във фурната за десетина минути - докато се получи златист загар.
Внимание: Съдържа яйца и заквасена сметана, които могат да предизвикат алергични реакции.