*2 с. л. олио
*2 връзки пресен лук, ситно нарязани
*1 резен целина, ситно нарязан
*2 моркова, ситно нарязани
*400 г смляно агнешко месо
*1 ч. л. червен пипер
*50 мл червено вино
*1 ч. ч. домати, ситно нарязани или от консерва
*1 ч. л. шарен пипер, смлян
*½ ч. л. кимион, смлян
*1 ч. л. чубрица
*½ ч. л. джоджен
*2 ч. ч. зеленчуков или месен бульон
*1 ч. ч. средно едър булгур
*сол на вкус
За заливката:
*3 яйца
*200 г кисело мляко
*100 г настърган кашкавал, по желание
Комбинирането на булгур, зеленчуци и агнешко месо под класическа българска заливка за мусака няма начин да не доведе до безспорно вкусен резултат.
1. Булгурът се измива в цедка под течаща вода.
Отцежда се добре.
2. Олиото се загрява и в него се слагат лукът, целината и морковите.
Разбъркват се на умерен огън 4-5 мин.
Прибавят се червеният пипер и месото.
Разбърква се на силен огън с тел за разбиване, за да стане на дребни парченца.
Щом се изпари водата, се сипва виното.
Разбърква се, докато се изпари отново.
Говорим си за...
Добавят се доматите, пиперът, кимионът, чубрицата, джодженът, бульонът и булгурът.
3. Всичко се сипва в тавичка и се запича на 180° С, докато се изпари течността.
4. Разбиват се яйцата с млякото и се добавя кашкавалът.
Залива се мусаката и се допича още 15 мин. или докато се зачерви.