Мусака от тиквички

Лека, свежа, засищаща

3.5 от общо 6 гласа
70 мин.
Необходими продукти

тиквички - 4-5 бр.

лук - 3 глави 

яйца - 4 бр.

кисело мляко - 350 гр 

сирене - 300 гр 

кашкавал - 200 гр 

брашно - 200 гр 

олио - 50 мл 

бакпулвер (10 грама) - 1 пакетче

магданоз - 1/2 връзки 

сол на вкус

черен пипер на вкус

В горещите летни дни, когато гладът напира, но стомахът отказва да поеме някаква по-сериозна храна, една студена мусака от тиквички винаги е доброто решение. Лека, свежа, засищаща, прави се лесно. Какво повече да иска човек!

Със сигурност сте виждали различни рецепти за мусака от тиквички, включително и такива, в която всичко се слага заедно във фурната. Ние предпочитаме тази на Mate Kitchen, защото тиквичките минават първо през тигана. Така се спестява от времето за печене, с което по принцип нямаме проблем, но включването на фурната в жегите не е най-любимото преживяване нито на нас, нито на вас. Има и още една причина – така даваме възможност на лука да се сготви добре. Знаете, че недостатъчната му термична обработка после носи дискомфорт на чувствителните стомаси.

Знаете, че тиквичките пият мазнина, но в списъка с продукти ще видите, че олиото е само 50 мл. Предостатъчно е, защото сиренето и особено кашкавалът са мазни и те ще допълнят необходимата достатъчност. Ако предпочитате по-диетичен вариант на ястието, можете да ползвате извара, въпрос на вкус.

Традиционната подправка за тиквички е копърът. Затова ако предпочитате, можете да замените магданоза във вашата мусака с тиквички с копър. Само спазете количеството, за да се усеща и наистина да ги овкуси. И може да си позволите малко повечко черен пипер – тиквичките обичат и него.

Начин на приготвяне:

1. Измийте тиквичките и ги нарежете на кръгчета. Обелете лука и го нарежете на ситно.

2. Загрейте олиото и задушете в него лука и тиквичките. Щом омекнат, ги подправете със сол и черен пипер и ги дръпнете от огъня.

3. В купа разбийте яйцата. Добавете киселото мляко, натрошеното сирене, нарязания на ситно магданоз и накрая брашното с бакпулвера.

4. Разбъркайте всичко на гладка смес, добавете задушените тиквички и лук и прехвърлете в намазнена тава.

5. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15-20 минути, след което извадете тавата, поръсете с настърган кашкавал и върнете обратно, за да се запече до златисто.

Внимание: Съдържа яйца, сирене, кашкавал, брашно и кисело мляко, които могат да предизвикат алергични реакции.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти