тиквички - 4-5 бр.
лук - 3 глави
яйца - 4 бр.
кисело мляко - 350 гр
сирене - 300 гр
кашкавал - 200 гр
брашно - 200 гр
олио - 50 мл
бакпулвер (10 грама) - 1 пакетче
магданоз - 1/2 връзки
сол на вкус
черен пипер на вкус
В горещите летни дни, когато гладът напира, но стомахът отказва да поеме някаква по-сериозна храна, една студена мусака от тиквички винаги е доброто решение. Лека, свежа, засищаща, прави се лесно. Какво повече да иска човек!
Със сигурност сте виждали различни рецепти за мусака от тиквички, включително и такива, в която всичко се слага заедно във фурната. Ние предпочитаме тази на Mate Kitchen, защото тиквичките минават първо през тигана. Така се спестява от времето за печене, с което по принцип нямаме проблем, но включването на фурната в жегите не е най-любимото преживяване нито на нас, нито на вас. Има и още една причина – така даваме възможност на лука да се сготви добре. Знаете, че недостатъчната му термична обработка после носи дискомфорт на чувствителните стомаси.
Знаете, че тиквичките пият мазнина, но в списъка с продукти ще видите, че олиото е само 50 мл. Предостатъчно е, защото сиренето и особено кашкавалът са мазни и те ще допълнят необходимата достатъчност. Ако предпочитате по-диетичен вариант на ястието, можете да ползвате извара, въпрос на вкус.
Традиционната подправка за тиквички е копърът. Затова ако предпочитате, можете да замените магданоза във вашата мусака с тиквички с копър. Само спазете количеството, за да се усеща и наистина да ги овкуси. И може да си позволите малко повечко черен пипер – тиквичките обичат и него.
Начин на приготвяне:
1. Измийте тиквичките и ги нарежете на кръгчета. Обелете лука и го нарежете на ситно.
2. Загрейте олиото и задушете в него лука и тиквичките. Щом омекнат, ги подправете със сол и черен пипер и ги дръпнете от огъня.
3. В купа разбийте яйцата. Добавете киселото мляко, натрошеното сирене, нарязания на ситно магданоз и накрая брашното с бакпулвера.
4. Разбъркайте всичко на гладка смес, добавете задушените тиквички и лук и прехвърлете в намазнена тава.
5. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15-20 минути, след което извадете тавата, поръсете с настърган кашкавал и върнете обратно, за да се запече до златисто.
Внимание: Съдържа яйца, сирене, кашкавал, брашно и кисело мляко, които могат да предизвикат алергични реакции.