Морски дарове в сос „Бузара“

Рецепта от Черна гора и Хърватия

1 от общо 1 гласа
45 мин.
Необходими продукти

700 г домати (добре узрели)
500 г черни миди с черупки
400 г сурови скариди
150 мл сухо бяло вино
100 мл зехтин
3 скилидки чесън
2 глави лук (млечен)
1/2 връзка магданоз (+ за сервиране)
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Доматите се потапят във вряла вода, шокират се в ледено студена, обелват се и се нарязват на кубчета. 

Лукът и чесънът се накълцват и се запържват в 60 мл от зехтина. Добавят се наситненият магданоз и доматите. Сосът се овкусява със сол и черен пипер и се вари 15–20 минути. 

Налива се виното и се готви още около 5 минути. Скаридите се почистват, подсушават се и се овкусяват със сол. Запържват се в около 20 мл сгорещен зехтин, докато порозовеят. 

Останалият зехтин се налива в тенджера, добавят се почистените миди и съдът се похлупва. Готвят се 1–2 минути, докато се отворят. 

Скаридите и мидите се слагат в доматения сос, ястието се готви още 1–2 минути. Сервира се с накълцан магданоз.

Прочетете още:

Какво би било лятото без черните миди!
Съвети за пазаруване на морски дарове
Пиратска салата от миди
Миди с бира и девисил
Панирани миди "Дяволски нокът"

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти