700 г домати (добре узрели)
500 г черни миди с черупки
400 г сурови скариди
150 мл сухо бяло вино
100 мл зехтин
3 скилидки чесън
2 глави лук (млечен)
1/2 връзка магданоз (+ за сервиране)
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Доматите се потапят във вряла вода, шокират се в ледено студена, обелват се и се нарязват на кубчета.
Лукът и чесънът се накълцват и се запържват в 60 мл от зехтина. Добавят се наситненият магданоз и доматите. Сосът се овкусява със сол и черен пипер и се вари 15–20 минути.
Налива се виното и се готви още около 5 минути. Скаридите се почистват, подсушават се и се овкусяват със сол. Запържват се в около 20 мл сгорещен зехтин, докато порозовеят.
Останалият зехтин се налива в тенджера, добавят се почистените миди и съдът се похлупва. Готвят се 1–2 минути, докато се отворят.
Скаридите и мидите се слагат в доматения сос, ястието се готви още 1–2 минути. Сервира се с накълцан магданоз.
Прочетете още:
Какво би било лятото без черните миди!
Съвети за пазаруване на морски дарове
Пиратска салата от миди
Миди с бира и девисил
Панирани миди "Дяволски нокът"