За плънката
телешка кайма - 1 кг
чери домати - 400 гр
лук - 2 глави
моркови - 3 бр.
чесън - 4 скилидки
прясна целина - 4 стръка
олио - 100 мл
прясно мляко - 150 мл
бяло вино - 200 мл
галета - 3 с.л.
дафинов лист - 3 бр.
сол на вкус
черен пипер на вкус
За пюрето
картофи - 1 кг
прясно мляко - 150 мл
масло - 50 гр
индийско орехче - 1 щипка
сол на вкус
черен пипер на вкус
Тази рецепта на Mate Kitchen се приготвя лесно, а резултатът е вкусен и ефектен. С нея ще разнообразите традиционното свинско и ще предложите телешко, без да се притеснявате дали е станало достатъчно крехко, дали е овкусено подходящо и дали не сте го съсипали в стремежа си към съвършенство.
Приготвянето е времеемко, защото приготвяте на само телешката кайма, но и картофено пюре. Накрая трябва да ги сглобите и запечете заедно, за да се получи апетитният загар. Ако работите на два котлона едновременно, ще скъсите значително времето за приготвянето на рецептата. Това е съвсем реално постижимо, защото картофите на практика се варят сами. Докато това се случва, можете спокойно да се справите с каймата и доматите. Въпрос на малко повече сръчност и добра организация, съветват кулинарите на Mate Kitchen.
Рецептата е идеална за специални поводи, но ежедневието понякога е най-подходящият специален повод, така че в никакъв случай не гответе това ястие само два или три пъти в годината. То е също един много вкусен начин да подлъжете човек, който не обича телешко, поне да го опита. Шансът да го оцени е огромен!
Начин на приготвяне:
За плънката
1. Сварете картофите с обелките до пълното им омекване. След което ги отцедете и оставете встрани.
2. В тенджера загрейте олиото и в него задушете нарязаните на ситно лук, моркови и целина. След като поомекнат, добавете накълцания чесън.
3. Задушавайте зеленчуците в продължение на 8-10 минути, след което добавете телешката кайма. Гответе докато месото побелее.
4. Прибавете бялото вино и целите чери домати заедно с дафиновия лист. Разбъркайте, гответе 4-5 минути и налейте прясното мляко.
5. Подправете със сол и черен пипер и задушавайте под капак докато остане много малко от течността в тенджерата, но без да извира напълно.
За пюрето
1. Докато месото се задушава, обелете картофите, намачкайте ги в купа и към тях прибавете кравето масло и затопленото мляко, индийското орехче, черния пипер и солта.
2. Мачкайте до плътна кремообразна консистенция.
3. Намазнете подходяща тава и поръсете дъното равномерно с галета. Отгоре изсипете плънката от телешко месо, разпределете из цялата тава, след което отгоре поставете и разнесете картофеното пюре.
4. Печете ястието на 200 градуса до златист загар, около 25-30 минути.
Внимание: Съдържа масло, прясно мляко, прясна целина и телешка кайма, които могат да предизвикат алергични реакции.