- миди с черупки - 1 кг - 4.99 лв
- домати - 4 бр - 1.33 лв
- лук - 2 глави - 0.22 лв
- моркови - 2 бр - 0.24 лв
- чесън - 3 скилидки - 0.24 лв
- люти чушки - 1 бр - 0.15 лв
- бяло вино - 150 мл - 1.60 лв
- зехтин - 50 мл - 0.55 лв
- пресен босилек - 3-4 стръка - 0.39 лв
- пресен риган - 3-4 стръка - 0.39 лв
- захар - 1 с.л. - 0.03 лв
- сол на вкус
Когато искаме да се поглезим, обикновено посягаме към морските дарове, а един от най-лесните, бързи и достъпни начини да усетим вкуса на лятото са тези домашно приготвени миди с домати, вино и пресни подправки от Mate Kitchen. Изглеждат примамливо красиви и ухаят божествено на пресен риган и босилек. Когато ги опитате, единственото, от което имате нужда с тях, е чаша студена бира или добре охладено вино. О, и мек хляб, за да отопите вкусния сос до последната капчица.
Харесваме тази рецепта за миди, защото имаме едновременно чудесната им морска сладост и свеж зеленчуков сос, в който има не само зеленчуци, но и чесън, вино, риган и босилек. Ароматът е богат и средиземноморски. Големият плюс е, че ястието се приготвя лесно и в един съд. Дори досега не сте готвили миди, ще се справите. Помнете единствено, че трябва да ги измиете много добре, за да не усетите песъчинки между зъбите.
Как да поднесете апетитните миди с домати? Ако сте много гладни, можете да ги предложите като предястие заедно със свежа салата или лятна разядка. Хлябът е задължителен. Хитра идея е да го направите като в гръцка таверна – запечен на грил тиган или скара и след това намазан леко със смес от зехтин и риган. Ако сте просто в лежерно настроение и повече ви се бъбри, отколкото хапва, тези миди са чудесният кулинарен мизансцен за отпускащ разговор в приятна компания. Вземете си бутилка от любимото питие и се насладете на всяка хапка, без да бързате, съветват от Mate Kitchen!
Да ви е вкусно!
- Загрейте зехтина в голяма тенджера. Запържете нарязаните на дребно чесън, лук, моркови и люта чушка докато омекнат.
- Добавете виното, обелените почистени от семките и нарязани на кубчета домати и захарта. Объркайте добре и оставете соса да къкри докато се сгъсти.
- През това време измийте мидите старателно с четка под течаща вода.
- Добавете мидите в тенджерата и разбъркайте енергично. Затворете плътно с капак и варете мидите 5-6 минути, като по средата на времето разбъркайте. Изчакайте черупките да се отворят, махнете капака и варете още 6-7 минути.
- Щом мидите са готови, поръсете със ситно нарязаните риган и босилек, разбъркайте и поднесете.
Внимание: Съдържа миди, което може да предизвика алергични реакции.
Прочетете още:
-
Рецепта за пълнени шункови рулца
-
Полезният дар на морето: най-вкусните рецепти с миди
- Зелена салата с миди