оризови спагети - 1 пакет
тиквички - 3 бр
моркови - 2 бр
зеле може и китайско - 1/4 глава
пресен джинджифил - 30 гр
асафетида - 1/2 ч.л.
соев сос - 3 с.л.
фъстъци печени - 1 шепа
бамбук маринован - 1 шепа
черен пипер дълъг, по желание
кълнове от боб Мунг по желание
сол на вкус
Определено не сме вегани, но пък и не бихме отказали порция топли ми фен със зеленчуци на пара. Вкусната храна си е вкусна, независимо какви етикети й слагаме и към какви групи я причисляваме. Когато ни се иска нещо по-леко, стомахът ни е уморен от прекалено много храна или просто не сме в настроение за животински продукти, си правим тези оризови спагети на Mate Kitchen.
Хрупкави зеленчуци, маринован бамбук, пикантността на пресен джинджифил и дълъг пипер, характерността на асафетидата, бобени кълнове и печени фъстъци, соев сос. Ястието е наситено с вкусове и текстури и определено ще ви допадне, ако обичате паста. Може да си го хапнете като основно, или да го поднесете като гарнитура – и в двата случая работи еднакво добре.
Ако досега не сте купували и готвили китайски спагети ми фен, предлагат се в повечето големи хранителни вериги и не е нужно да търсите специализиран магазин. Можете да си ги приготвите със зеленчуци или с месо, или пък и с двете, както вече сме ви показвали – въпрос на вкус.
А ето и няколко препоръки на Mate Kitchen, когато си готвите тези ми фен със зеленчуци на пара и искате да сте стриктни по вегански.
1. Асафетидата (Ferula asafoetida) е подправка, която замества вкуса на лук и чесън.
2. Когато купувате соев сос, изберете такъв от био производство, описан на етикета.
3. Пасирайте соса от тиквичка и джинджифил още докато тиквичката е гореща. Така ще запазите свежия вкус на джинджифила, без ястието да е пикантно.
4. Гарнирайте с кълнове от боб мунг само ако не сте на детокс растително хранене.
5. За празнично хранене добавете маринован бамбук и прясно изпечени фъстъци.
Начин на приготвяне:
1. Сварете спагетите спрямо указанията на пакета.
2. Нарежете морковите на ситни пръчици с дължина 2-3 см. Нарежете две от тиквичките на тънки пръчици (двойно по-дебели от морковените пръчици).
3. Нарежете зелето на тънки ивици, а маринования бамбук - на лентички.
4. В съд за готвене на пара или решетка за готвене на пара наредете зеленчуците в следния ред: най-отдолу нарязаната на едро тиквичка, после зелето, след това моркова и накрая тиквичките, нарязани на пръчици. Зеленчуците трябва да останат леко хрупкави.
5. Измийте добре сварената оризова паста и отцедете.
6. В каната на блендер сложете едро нарязаната тиквичка с почистения и измит джиджифил. Подправете с асафетида, дълъг пипер и щипка сол. Пасирайте до фина хомогенна смес.
7. Върнете обратно спагетите в тенджерата и ги смесете с получения сос. Разбъркайте добре. Добавете зеленчуците на пара и отново разбъркайте добре.
8. При сервиране подправете с няколко капки соев сос и гарнирайте по желание с кълнове от боб мунг.
Бележки: Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет, в ограничени количества, както и за деца. Одобрено от д-р Райна Стоянова, специализант по ендокринология и болести на обмяната.
Внимание: Съдържа фъстъци, което може да предизвика алергични реакции.