1 кг телешко шкембе (почистено)
1 телешки език
2 консерви нахут (по 400 г)
1 глава лук
5 скилидки чесън
6 сухи люти червени чушки
2 сухи червени чушки
1 дафинов лист
2 ч.л. сух риган
1 ч.л. кимион на зърна
сол и черен пипер на вкус
лайм, лук и пресен кориандър
Начин на приготвяне:
Сложете езика и шкембето в тенджера, залейте ги голямо количество вода, овкусете със сол, черен пипер, дафинов лист и оставете водата да кипне. Оберете образувалата се пяна на повърхността. Варете на тих огън 3-4 часа.
Извадете езика и шкембето. Обелете езика и го нарежете на кубчета. Шкембето нарежете на ивички.
Нарежете лука на кубчета и го пуснете във врящия бульон, заедно със смачканите скилидки чесън, ригана и стрития кимион. Върнете езика и шкембето в тенджерата.
Добавете предварително отцедения нахут. Гответе още 15-20 минути.
Натрошете двата вида чушки и ги залейте с малко от горещия бульон. Оставете да престоят така поне 20 минути. Пасирайте ги и добавете към супата. Кипнете и оставете за още 10 минути.
Сервирайте ястието с лук, нарязан на кубчета, резени лайм и пресен кориандър. По желание поръсете с още люто.
Още рецепти:
Картофена запеканка с шунка и кашкавал
Бърза вечеря – запеканка с печени чушки
Запеканка със спанак
Запеканка с извара
Шарена запеканка
Запечени сиренца със спанак и яйце