2 с.л. зехтин
2 скилидки чесън
1-2 с.л. паста чипотле
2 консерви х 400 г различни видове боб
1 консерва х 400 г нарязани домати
300 г сурови скариди
2 авокадо
1 малка глава червен лук
1 лайм, сок
2 с.л. зехтин екстра върджин
шепа листа кориандър
Начин на приготвяне:
1. Обелете и нарежете скилидките чесън на тънки филийки. Загрейте зехтина в тиган и запържете чесъна и пастата от чипотле за 1 минута при непрекъснато разбъркване.
2. Добавете доматите и прецедения боб. Овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте. Добавете 100 мл вода и гответе на слаб огън в продължение на 15 минути.
3. За салцата обелете и нарежете авокадото на едри парчета. Сложете ги в купа и ги полейте със сока от лайм. Добавете нарязания на ситно червен лук и листата кориандър. Овкусете със сол, черен пипер и зехтин екстра върджин. Разбъркайте добре.
4. Поставете предварително обелените и почистени скариди в яхнията, разбъркайте и гответе 1-2 минути, докато те станат розови. Дръпнете от огъня.
5. В дълбока чиния сервирайте яхнията със скариди и боб. Върху нея поставете голяма лъжица салца от авокадо. Поръсете с листа кориандър, щипка сол и струйка зехтин.