пилешки крилца - 1 кг
чесън - 4 скилидки
кориандър - 2 с.л.
соев сос - 4 с.л.
мед - 3 с.л.
лимони - 1 бр
олио - 30 мл
масло - 50 гр
сол на вкус
бял пипер на вкус
Мариновани пилешки крилца се продават във всеки магазин за хранителни стоки с щанд за прясно месо. Вкусът обаче съвсем не е същият, както ако си ги овкусите сами. Mate Kitchen са избрали рецепта за мариновани пилешки крилца с по-скоро нестандартна комбинация от подправки и елемент на източна екзотичност. Крилцата се овкусяват в смес от прясно изцеден лимонов сок, малко олио, накълцан чесън, соев сос, мед, смлян кориандър и бял пипер. Нищо от това не напомня за маринованите пилешки крилца, които се предлагат в търговската мрежа. Ако обичате месо с подчертана сладост, може да сложите малко повече мед. По желание може да щракнете няколко път с мелничката за черен пипер, но не прекалявайте, защото крилцата ще станат лютиви.
Mate Kitchen подчертават, че колкото по-дълго останат в маринатата крилцата, толкова по-вкусни ще станат. Когато ги печете, ще познаете, че са готови, когато останат на мазнина и малко сос. Извадете ги от фурната, след като придобият апетитен, хрупкав загар.
Подходяща гарнитура за тези мариновани пилешки крилца е свежата сезонна салата – разбира се, по ваш вкус. Вървят добре и с разядки на основата на кисело мляко, както и с варен бял ориз. Бялото вино много им подхожда. Можете да ги поднесете и като предястие.
Начин на приготвяне:
1. В купа смесете добре счукания чесън, кориандъра, соевия сос, меда, сока от лимона, олиото, малко сол и бял пипер на вкус.
2. В тази марината накиснете пилешките крилца за минимум 2 часа. Колкото по-дълго стоят в нея, толкова повече се овкусяват. Може да ги приготвите и от предишната вечер, а на следващия ден само да ги изпечете.
3. Покрийте подходяща тава с хартия за печене и подредете крилцата едно до друго. Налейте върху тях цялата марината, добавете и маслото и ги сложете в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. След около 40 минути ги обърнете и върнете във фурната за още около половин час, докато крилцата останат на мазнина и малко сос.
4. По същия начин може да се приготвят и парти бутчета.
Внимание: Съдържа бял пипер, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.