4 х 150 г агнешки пържоли от бут
2 големи червени чушки
4 големи глави лук шалот
1 с.л. зехтин
1 с.л. балсамова редукция
За маринатата:
2 с.л. нарязан пресен розмарин
2 с.л. зехтин
1 скилидка чесън
1/2 малък лимон, сок
Начин на приготвяне:
1. В голяма пластмасова кутия сложете нарязания розмарин, лимоновия сок, зехтина и фино настърганата скилидка чесън. Поръсете пържолите със сол и черен пипер от двете страни и ги поставете в марината и ги оваляйте добре. Затворете кутията и разтресете. Поставете в хладилник поне за 10 минути.
2. Обелете главите лук и ги разрежете на половинки. Остранете дръжките на чушките и ги разрежете също на половинки. Отстранете семките, сипете зехтин в тавичка и поставете зеленчуците с разрязаната страна надолу. Поръсете със сол, черен пипер и още малко зехтин. Печете на най-горното ниво, в предварително загрята фурна на 220 градуса 12 минути.
3. Загрейте силно грил-тиган. Изпечете пържолите за по 3 минути от всяка страна. Извадете ги в чиния и ги покрийте с лист алуминиево фолио. Оставете ги да починат 5 минути.
4. Деглазирайте тигана като добавите останалата марината, балсамовата редукция и 4 с.л. вода. Разбъркайте. Добавете и отделилия се сок от месото. След 30 секунди дръпнете от огъня.
5. Нарежете месото на дълги парчета. В голяма чиния подередете печените лук и червени чушки. Върху тях подредете месото. Полейте със сос.