350 г макарони
300 г замразен грах (предварително размразен)
1 скилидка чесън
50 г листа босилек
15 г листа мента
30 г печени кедрови ядки
3 с.л. зехтин екстра върджин
100 г сирене Маскарпоне
50 г сирене Пармезан
25 г безсолно масло
25 г брашно
400 мл зеленчуков бульон
75 г моцарела
Начин на приготвяне:
1. Сварете макароните в тенджера с вряща подсолена вода за 10 минути, да не са сварени напълно. Прецедете ги и ги върнете в тенджерата.
2. Сипете 200 г размразен грах в блендер или кухненски робот. Добавете обелената скилидка чесън, листата босилек и мента, кедровите ядки, сиренето Маскарпоне и настъргания пармезан. Овкусете със сол и черен пипер. Смелете всичко и в движение добавете зехтина на тънка струйка.
3. За соса разтопете масло в тенджера и добавете брашното. Запържете го за 2 минути, при непрекъснато разбъркване. Добавете зеленчуковия бульон постепенно, като разбърквате непрекъснато, докато се получи гладък и гъст сос.
4. Изсипете соса при макароните заедно с пестото от грах. Добавете и останалите 100 г размразен грах. Разбъркайте добре и пресипете сместа в тавичка за печене. Поръсете с настъргана моцарела, пармезан и смлян черен пипер. Печете ястието в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор 20-25 минути.