За макароните с кайма
телешка кайма - 700 гр
макарони - 400 гр
кашкавал - 200 гр
чедър - 100 гр
яйца - 3 броя
лук - 1 глава
стерилизирани домати на кубчета малка - 1 консерва
доматено пюре - 1 с.л.
галета - 2 с.л.
масло разтопено - 4 с.л.
зехтин - 120 мл
магданоз - 1/2 връзки
захар - 1 ч.л. - 0.01 лв
канела - 1 щипка - 0.02 лв
сол на вкус
черен пипер на вкус
За бешамеловия сос
прясно мляко - 750 мл
масло - 50 гр
брашно с връх - 3 с.л.
индийско орехче по желание
сол на вкус
черен пипер на вкус
Пастицио – ястието, което обединява средиземноморските народи и непрекъснато печели нови почитатели на пастата. Макарони, сирене, смляно месо, домати, чесън, подправки. Всичко, което може да иска човек в чинията си. Кулинарите от Mate Kitchen го възприемат като нещо делнично, но в Кипър например задължително правят пастицио на сватби и за Великден.
И понеже споменахме Кипър, можете да опитате тези макарони с кайма и сос на фурна не само там, но и в Гърция, Италия, в Малта и Египет. Разбира се, вариациите в рецептата са задължителни. Да не говорим, че това е ястие, което е претърпяло своята еволюция.
Най-скорошната и най-популярната рецепта за пастицио е дело на Николаос Целементес. Роден в Гърция, но учил кулинарното изкуство във Франция, в началото на XX век той напълно променя рецептата. Първият пласт на неговото пастицио е от букатини – специални дълги макарони, или друг вид къса паста, но задължително във формата на тръбички. Тя се смесва със сирене и яйца. Следва слой от телешка кайма или смес от телешко и свинско с доматен сос и задължителната подправка – канела. Горният слой е от гъст бешамелов сос, а финалът е от настъргано жълто сирене.
Златно правило за поднасяне на пастицио е ястието да е топло, но не и горещо, отбялязват от Mate Kitchen. С него винаги се сервира и салата от пресни зеленчуци.
Начин на приготвяне:
За макароните с кайма
1. Затоплете зехтина в тенджера и прибавете нарязания на ситно лук. Задушете докато омекне, след което прибавете каймата и гответе докато стане кафеникава.
2. Сипете доматите заедно с доматеното пюре и канелата, а след това и захарта и магданоза. Овкусете със сол и пипер и оставете да ври около 20 минути или докато течността изври.
3. Махнете от котлона и охладете. През това време разделете белтъците от жълтъците на яйцата. Към доматения сос добавете белтъците и половината от сиренето чедър.
4. Кипнете вода в тенджера, сложете зехтин и сол и добавете макароните, като ги сварите до полуготовност. Отцедете ги много добре и объркайте с разтопеното масло и кашкавала.
5. Намажете тава с разтопено масло и наръсете обилно с галетата.
6. Сложете жълтъците и остатъка от чедъра в бешамеловия сос и овкусете със сол и пипер, след което добавете и индийско орехче по желание.
7. Изсипете половината от пастата в тавата и отгоре разпределете каймата. Прибавете останалата част от пастата и най отгоре покрийте с бешамеловия сос.
8. Печете докато хване златист загар, или около 1 час. Извадете от фурната, изчакайте 10-15 минути да се охлади и сервирайте.
За бешамеловия сос
1. Разтопете маслото на ниска температура в тенджера, след което прибавете брашното и бъркайте докато придобие златистокафяв цвят.
2. Постепенно добавете млякото и бъркайте непрекъснато. Сместа трябва да стане идеално гладка.
3. На умерена температура бъркайте докато млякото заври. Не спирайте да бъркате още 7-8 минути, докато сосът се сгъсти.
Внимание: Съдържа доматено пюре, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа кашкавал, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа чедър, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа прясно мляко, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа макарони, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа телешка кайма, което може да предизвика алергични реакции.