Макарони на фурна с телешка кайма (Пастицио)

Средиземноморско изкушение

5 от общо 1 гласа
120 мин.
Необходими продукти

За макароните с кайма

телешка кайма - 700 гр  

макарони - 400 гр  

кашкавал - 200 гр 

чедър - 100 гр  

яйца - 3 броя 

лук - 1 глава  

стерилизирани домати на кубчета малка - 1 консерва  

доматено пюре - 1 с.л. 

галета - 2 с.л.  

масло разтопено - 4 с.л.  

зехтин - 120 мл 

магданоз - 1/2 връзки 

захар - 1 ч.л. - 0.01 лв

канела - 1 щипка - 0.02 лв

сол на вкус 

черен пипер на вкус

За бешамеловия сос

прясно мляко - 750 мл 

масло - 50 гр 

брашно с връх - 3 с.л. 

индийско орехче по желание

сол на вкус 

черен пипер на вкус

Пастицио – ястието, което обединява средиземноморските народи и непрекъснато печели нови почитатели на пастата. Макарони, сирене, смляно месо, домати, чесън, подправки. Всичко, което може да иска човек в чинията си. Кулинарите от Mate Kitchen го възприемат като нещо делнично, но в Кипър например задължително правят пастицио на сватби и за Великден.

И понеже споменахме Кипър, можете да опитате тези макарони с кайма и сос на фурна не само там, но и в Гърция, Италия, в Малта и Египет. Разбира се, вариациите в рецептата са задължителни. Да не говорим, че това е ястие, което е претърпяло своята еволюция.

Най-скорошната и най-популярната рецепта за пастицио е дело на Николаос Целементес. Роден в Гърция, но учил кулинарното изкуство във Франция, в началото на XX век той напълно променя рецептата. Първият пласт на неговото пастицио е от букатини – специални дълги макарони, или друг вид къса паста, но задължително във формата на тръбички. Тя се смесва със сирене и яйца. Следва слой от телешка кайма или смес от телешко и свинско с доматен сос и задължителната подправка – канела. Горният слой е от гъст бешамелов сос, а финалът е от настъргано жълто сирене.

Златно правило за поднасяне на пастицио е ястието да е топло, но не и горещо, отбялязват от Mate Kitchen. С него винаги се сервира и салата от пресни зеленчуци.

Начин на приготвяне:

За макароните с кайма

1. Затоплете зехтина в тенджера и прибавете нарязания на ситно лук. Задушете докато омекне, след което прибавете каймата и гответе докато стане кафеникава.

2. Сипете доматите заедно с доматеното пюре и канелата, а след това и захарта и магданоза. Овкусете със сол и пипер и оставете да ври около 20 минути или докато течността изври.

3. Махнете от котлона и охладете. През това време разделете белтъците от жълтъците на яйцата. Към доматения сос добавете белтъците и половината от сиренето чедър.

4. Кипнете вода в тенджера, сложете зехтин и сол и добавете макароните, като ги сварите до полуготовност. Отцедете ги много добре и объркайте с разтопеното масло и кашкавала.

5. Намажете тава с разтопено масло и наръсете обилно с галетата.

6. Сложете жълтъците и остатъка от чедъра в бешамеловия сос и овкусете със сол и пипер, след което добавете и индийско орехче по желание.

7. Изсипете половината от пастата в тавата и отгоре разпределете каймата. Прибавете останалата част от пастата и най отгоре покрийте с бешамеловия сос.

8. Печете докато хване златист загар, или около 1 час. Извадете от фурната, изчакайте 10-15 минути да се охлади и сервирайте.

За бешамеловия сос

1. Разтопете маслото на ниска температура в тенджера, след което прибавете брашното и бъркайте докато придобие златистокафяв цвят.

2. Постепенно добавете млякото и бъркайте непрекъснато. Сместа трябва да стане идеално гладка.

3. На умерена температура бъркайте докато млякото заври. Не спирайте да бъркате още 7-8 минути, докато сосът се сгъсти.

Внимание: Съдържа доматено пюре, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа кашкавал, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа масло, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа чедър, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа прясно мляко, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа макарони, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа телешка кайма, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти