пилешко филе - 600 гр
олио - 50 мл
магданоз - 1 връзка
чесън - 2 скилидки
лимон - 1 бр
брашно за овалване
сол на вкус
черен пипер на вкус
Харесваме вкуса на това магданозено пиле – запържено до златисто пилешко филе, малко чесън, много магданоз и свежестта на прясно изцеден лимонов сок, който пропива в месото. Семпло ястие, което се приготвя бързо и лесно, но пък е приятно и леко. С чаша бяло вино върви чудесно. Може да разнообразите делничните вечери с него.
Свикнали сме да консумираме магданоза в пресен вид и много от вас вероятно ще се учудят от кратката термична обработка, на която го подлагаме в тази рецепта за магданозено пиле. В интерес на истината, той е много вкусен и с доста по-обран аромат, когато мине през огъня.
От Mate Kitchen отбелязват, че подобен начин на готвене на тази зелена подправка не е чужд на българската традиционна кухня. Опитайте пиле магданозлия, пролетното агнешко магданозлия, постната магданозлия със сирене и кашкавал на фурна или пък магданозени кюфтета и ще се убедите сами. Сготвеният магданоз е чудесен. Единствено спорни са вкусовите му качества, когато бъде изсушен, защото тогава тревистият елемент преобладава.
За гарнитура на вашето магданозено пиле може да поднесете традиционните картофи, но и сезонна салата също ще му подхожда. Като цяло се опитайте да е нещо леко и с фин вкус, за да не измести фокуса от месото. Така пък може да си позволите да се поглезите с една идея по-тежък десерт. Може да е парче торта, защо не домашен „Наполеон“, или пък разкошно шоколадово суфле, избора оставяме на вас.
Но пък ви пожелаваме добър апетит и много споделени вкусни моменти не само с нашето магданозено пиле, а с всички рецепти на Mate Kitchen!
1. Нарежете филето за вашето магданозено пиле на късчета по дължина.
2. В купа смесете брашното, солта и черния пипер и оваляйте месото.
3. Загрейте олиото в дълбок тиган и пуснете парчетата пиле да се запържат до златисто.
4. Нарежете на ситно магданоза и чесъна, прибавете ги в тигана за 1-2 минути, изстискайте сока от половин лимон, разбъркайте и оттеглете от котлона.
5. Сервирайте топлото магданозено с резенче лимон.
Бележки: Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет. Одобрено от д-р Галя Генчева , специалист по вътрешни болести, ендокринология и болести на обмяната.
Внимание: Съдържа брашно, което може да предизвика алергични реакции.