Необходими продукти за 30 бр. сарми:
250 г телешка кайма
1 кафена ч.ч. ориз
връзка копър
1 морков
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
1 ч.л. джоджен
сол
30 лозови листа
1 ч.л. червен пипер
струя зехтин
Продукти за соса:
1 кофичка кисело мляко
1 скилидка чесън
сол
50 г масло
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. джоджен
Начин на приготвяне:
Смесете в купа всички сурови съставки за плънката. Разбъркайте добре.
Разтворете лозовите листа. Вземете един и го сложете с гладката страна надолу. Откъснете с пръсти малко от дръжката, като внимавате да не нараните листото. Поставете малко от плънката по дължина, в основата на листото. Прехлупете двата странични края, след това притиснете с пръсти и прихлупете дъното върху плънката и внимателно с притискане навийте на стегната сармичка, тип пуричка.
По същия начин навийте и останалите сърми. Поставете скъсаните листа на дъното на тенджера под налягане. Подредете отгоре сърмите, плътно една до друга. Поръсете с червен пипер и полейте със струя зехтин. Налейте вода, колкото да покрие сърмите и да има около 1 пръст отгоре. Сложете една малка чиния (която минава през отвора на тенджерата) върху сърмите, обърната надолу, така, че да ги притисне добре и да не се отворят при варенето. Затворете тенджерата и ги варете след като кипе 35 минути.
Разбийте добре кофичка кисело мляко. Стиснете скилидка чесън и сложете малко сол. Разбъркайте. В малък съд стопете на котлона маслото, заедно с червения пипер. Поднесете сърмите в чиния, полети с млечния, чеснов сос и струя от стопеното масло с червен пипер. Финалният щрих е да поръсите щипка джоджен и да поднесете с хубав хляб.