400 г лингуини или спагети
300 г черни миди
200 г пясъчни миди
50 мл бяло вино
2 с.л. зехтин екстра върджин
2 скилидки чесън
2 филенца маринована аншоа
1 люта червена чушка
200 г чери домати
275 г сурови кралски скариди
4 бр. сварени лангустини
1 лимон, кора и сок
3 с.л. нарязан магданоз
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Измийте добре двата вида миди с черупки под студена течаща вода и отстранете отворените. Останалите сложете в дълбок тиган с капак заедно с виното. Захлупете и гответе на умерен огън 2-3 минути, докато мидите се отворят. Прецедете мидите в цедка, като я поставите върху купа, за да запазите течността от задушаването им. Махнете черупките на 3/4 от мидите, останалите оставете с черупки.
2. Обелете и нарежете наситно чесъна, както и лютата чушка, като предварително отстраните семките ѝ. Нарежете и филенцата аншоа на ситно. Сипете зехтин в съда, в който задушавахте мидите и запържете чесъна, аншоата и лютата чушка за около 30 секунди.
3. Добавете предварително обелените скариди. Щом станат розови на цвят, добавете лангустините и гответе 1-2 минути. След това добавете разрязаните на половинки чери домати, както и 4 с.л. от бульона от мидите. Гответе 3-4 минути.
4. Сварете пастата в тенджера с вряща подсолена вода, според указанията на пакета. Прецедете я и добавете малко зехтин. Разбъркайте.
5. Към соса добавете мидите със и без черупки. Настържете фино лимоновата кора, изтискайте лимоновия сок и овкусете със сол и черен пипер. Добавете сварената паста и разбъркайте добре. Сервирайте пастата веднага, поръсена с пресен магданоз.