Ризотото е ястие хамелеон. В зависимост от повода и нуждата може да е семпла засищаща гозба или пък изискано и впечатляващо с вкуса си блюдо, като тази рецепта, изпълнена с цитрусовата свежест на лимона и пенливото вино.
Необходими продукти за 4 порции:
2 с. л.зехтин
2 с. л.масло
350 г ориз арборио
1 г лавалук, ситно нарязана
100 мл шампанско или друго пенливо вино
1,2 л горещ пилешки или зеленчуков бульон
1 щипка шафран, по желание
1 с. л. фино настъргана лимонова кора
1-2 с. л. лимонов сок
2 с. л. сирене маскарпоне или фино крем-сирене
1 с. л. магданоз, ситно нарязан
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Зехтинът и половината масло се загряват. Слага се лукът и се разбърква на умерен огън 3-4 мин. Слага се оризът и се разбърква, докато стане прозрачен. Налива се виното и се разбърква, докато се поеме.
Бульонът се слага да ври леко заедно с шафрана. Черпак по черпак се налива в ориза при непрекъснато разбъркване. Следващото количество се добавя, когато предишното е напълно абсорбирано от ориза. Когато бульонът остане наполовина, се слага лимоновата кора.
След като се налее и последното количество бульон, ризотото се сваля от огъня, добавят се лимоновият сок, маслото и маскарпонето. Разбърква се и се сервира със ситно нарязания магданоз.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Други рецепти: