Специфичният вкус на сусамовия тахан и екзотичните къри аромати са много подходящи за финото месо на лаврака.
Необходими продукти за 2 порции:
2 по-дребни лаврака
3 с. л. лек и негорчив сусамов тахан
4 с. л. лимонов сок
1 ч. л. къри
1 с. л. магданоз, ситно нарязан
Начин на приготвяне:
1. Таханът се смесва с лимоновия сок, кърито и 150 мл вода. Подправя се със сол на вкус.
2. Почистените риби се подправят със сол и пипер отвътре и отвън и се слагат да се зачервят за 1 мин. от двете страни в загрят с лъжица мазнина тиган.
3. Рибите се слагат в тавичка и се заливат със соса. Пекат се 15 мин. в загрята фурна на 180° С. Поднасят се с магданоза и резени лимон.