300 г черна леща (белуга)
200 г краве сирене
100 г бейби спанак
50 мл зехтин
4 яйца
3 скилидки чесън
1 глава лук
1/2 глава резене
1 с. л. доматен концентрат
1 с. л. червен винен оцет
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Лещата се вари във вода до готовност, след това се отцежда.
Лукът и резенето се нарязват на кубчета и се запържват в зехтина. Щом омекнат, се добавя наситненият чесън.
Запържва се за кратко и се сипва доматеният концентрат.
Разбърква се, добавя се спанакът и се пържи 1–2 минути. Сипва се сварената леща, овкусява се със сол и черен пипер и съдът се дърпа от огъня.
Яйцата се пошират в подсолена вода с оцет под точката на кипене. Жълтъкът трябва да остане рохък.
Лещата се сервира с яйцата, натрошено сирене и по желание – с препечен хляб.
Други рецепти:
Корейска студена супа с краставици
Свежа пролетна идея - студена супа със спанак
Крем супа от тиквички
Рецепта за таратор, която вероятно не знаете
Витаминозна супа с карфиол