400 г зелена леща
1 1/2 литър вода
50 мл олио
4 индийски дафинови листа
3 сушени червени люти чушки
8 шушулки кардамон
3 скилидки чесън
1 палец корен джинджифил
1 с.л. дижонска горчица
1 кубче зеленчуков бульон
1 с.л. семена кимион
1 глава лук
4 големи домата
50 г масло
1 лайм, настъргана кора и сок
шепа кориандър
1 червена люта чушка
Начин на приготвяне:
1. Накиснете лещата в купа със студена вода за 30 минути. След това я прецедете.
2. В дълбок тиган или тенджера с двойно дъно загрейте олиото. В него запържете шушулките кардамон, семената кимион, дафиновите листа и сухите люти чушки за около 1 минута. Добавете обеления и фино настърган джинжифил, както и обелените и леко смачкани с ръка скилидки чесън. Разбъркайте.
3. Добавете нарязания на ситно лук и щипка сол. След това добавете нарязаните на едро домати и гответе, докато започнат да се разпадат. Добавете лещата и залейте с 1 1/2 л. вода. Добавете горчицата и кубчето бульон. Разбъркайте и оставете лещата да се вари на слаб огън в продължение на 30-40 минути, докато омекне.
4. Добавете кубчета масло и щедра щипка сол. Разбъркайте, докато маслото се ратопи. Накрая настържете фино кората на лайма и изтискайте сока му. Завършете с листа кориандър и нарязана на тънки лентички люта чушка.