800 г пилешки гръди, без кожа
4 големи гъби портобело
1 глава чесън
1 връзка кейл
90 г масло
100 г брашно
750 мл прясно мляко
150 г настъргано сирене Пармезан или Грюер
2 ч.л. горчица
1/2 лимон, настъргана кора и сок
500 г кондензирана пилешка супа
250 г кори за лазаня
Начин на приготвяне:
1. Постелете голям лист алуминиево фолио в тава и върху него подредете гъбите с пънчетата нагоре. Между гъбите поставете цялата небелена глава чесън. Поръсете с малко сол и завийте гъбите и чесъна с фолиото. Печете в предварително загрята фурна на 150 градуса 60 минути.
2. Извадете гъбите и главата чесън от фолиото. Отрежете пънчетата на гъбите. Нарежете гъбите на резени. По същия начин на тънки резени нарежете и пилешкото месо.
3. Отстранете дръжките и твърдата жилка на листата кейл. Накъсайте ги на едро.
4. За соса Бешамел разтопете маслото в тенджерка и добавете брашното. Бъркайте в продължение на 1 минута. След това добавете прясното мляко и бъркайте енергично, докато сосът се сгъсти и стане лъскав, без бучки. Дръпнете от огъня и добавете настъргания пармезан и кондензираната пилешка супа. Разбъркайте добре. Добавете горчицата, фино настърганата кора и сока на лимона. Изтискайте вътрешността на печената глава чесън и разбъркайте отново.
5. На дъното на дълбока тавичка подредете един слой кори за лазаня. Върху тях подредете резени гъби, а върху тях - плътно резени пилешко. Поръсете листа кейл и залейте с половината сос Бешамел. След това повторете подредбата - кори, гъби, пилешко месо, кейл и сос. Най-отгоре поръсете с пармезан. Печете лазанята в предварително загрята фурна на 180 градуса 45 минути. Оставете лазанята да почине 5 минути и нарежете на парчета.