1 пакет кори за лазаня (без предварително варене)
600 г пресни печурки (бели и кафяви)
200 г микс от замразени горски гъби
200 г пресни манатарки
15 г сушени манатарки
250 г сирене „Моцарела“
175 г крем сирене
150 г сирене „Пармезан“
100 г бекон
200 мл телешки бульон
100 мл бяло вино
80 мл зехтин
3 глави лук шалот
3 скилидки чесън
1/2 връзка мащерка
сол и черен пипер на вкус
за бешамела:
100 г краве масло
100 г брашно
1 л прясно мляко
2 жълтъка
1/4 ч. л. индийско орехче
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Пресните гъби се почистват и се режат на кубчета, запържват се в 60 мл от зехтина.
Прибавят се и замразените гъби, ароматизира се с листенца мащерка. Налива се виното, начупват се сушените манатарки, сипва се бульонът, овкусява се със сол и черен пипер. Готви се 10 минути на слаб огън.
Беконът се реже на ситно и се запържва в останалия зехтин, до златисто. Добавят се накълцаните лук шалот и чесън.
Пържат се, докато омекнат и се смесват с гъбите. Маслото за бешамела се загрява и в него се запържва брашното, до златисто.
Налива се млякото и се готви, докато се сгъсти. Овкусява се със сол, черен пипер и индийското орехче. Дърпа се от огъня и се разбърква с жълтъците.
Пармезанът се настъргва, а моцарелата се реже на шайби. В тава се подреждат ред кори, пласт от гъбения сос, бешамел, пармезан, крем сирене, моцарела и така, докато свършат продуктите.
Завършва се с моцарела, крем сирене и пармезан. Лазанята се пече 20 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Изважда се от фурната, охлажда се за 30 минути, нарязва се и се сервира.
Сходни рецепти:
- Лазаня със спанак и печурки
- Щедра лазаня
- Лазаня с тиквички и моцарела
- Лазаня с кайма
- Ястия, които са по-вкусни на следващия ден