лапад - 400 гр
зелен лук - 1 връзка
яйца - 6 бр.
сирене - 250 гр
олио - 60 мл
магданоз - 1/2 връзки
сол на вкус
черен пипер на вкус
Искате да е свежо, да е питателно, но леко, да има вкус на пролет и да се прави бързо – направете си лапад с яйца и сирене, съветват от Mate Kitchen. Дългите листа на лапада с наситен зелен цвят са чудесни за всякакви пролетни вкуснотии. С тях дори можете да навиете сармички. Ако не сте се сдобили с него по метода на директното бране, можете да си купите.
Рецептата е повече от лесна – зелен лук и лапад в тигана, а след тях яйца и сирене. Тук повече време ще ви отнеме да измиете лапада. Добре е първо да го накиснете, за да падне по-едрият боклук, а след това го измийте листо по листо. По-дебелите дръжки отрежете и изхвърлете, а тъничките и крехки нарежете и ползвайте - те все още са крехки.
Вероятно ще попитате дали може вместо лапад с яйца и сирене да си направите спанак с яйца и сирене. Може, разбира се, но вкусът е различен. Тезата, че щом е зелено, е едно и също, се изповядва само от онези, които не консумират зеленолистни. Лападът, за разлика от спанака, има по-плътен вкус. Ако го приготвите с ориз или пък на баница, разликата е още по-осезаема.
Начин на приготвяне:
1. Измийте старателно лука и го нарежете на ситно. Измийте добре и лапада и го нарежете на ивици.
2. Загрейте олиото в тиган и задушете лука за няколко минути. След като омекне, прибавете лапада.
3. Щом лападът намали обема си и омекне, чукнете яйцата в тигана и започнете да разбърквате.
4. Когато видите, че яйцата започнат да се стягат, натрошете при тях сиренето и подправете със сол и черен пипер. Малко след това прибавете ситно нарязания магданоз, разбъркайте и отдръпнете от котлона.
Внимание: Съдържа яйца и сирене, които могат да предизвикат алергични реакции.