600 г пуешки гърди
600 г тиква
200 г дългозърнест ориз
30 г корен джинджифил
600 мл пилешки бульон
400 мл кокосово мляко
4 скилидки чесън
2 глави лук
1 люта зелена чушка
3 с. л. олио
сол и черен пипер на вкус
пресен кориандър за сервиране
за подправката:
1 ч. л. куркума
1/2 ч. л. кориандър на зърна
1/2 ч. л. кимион на зърна
1/2 ч. л. червен пипер
1/2 ч. л. чимен
1/2 ч. л. синап
1 шушулка кардамон
Начин на приготвяне:
Шушулката на кардамона се отстранява и семенцата се стриват в хаванче, заедно с кимиона, кориандъра, синапа, чимена, куркумата и червения пипер.
Пуешките гърди се режат на кубчета. Тиквата се обелва, почиства се и се реже на кубчета с размер 2 х 2 см. Лукът се реже на полумесеци. Чесънът, лютата чушка и джинджифилът се наситняват.
В съд с дебело дъно се загрява олиото и в него се запържва месото. Когато придобие златиста коричка, се изважда. В същия съд се запържват чесънът, чушката и джинджифилът. Щом станат златисти, се добавя лукът.
Когато и той се запържи, се поръсват стритите подправки. Налива се бульонът, прибавят се тиквата и кокосовото мляко. Оставя се да къкри на слаб огън до готовност и редуциране на соса.
Връща се месото и се оставя да къкри още 5–10 минути. Овкусява се със сол и черен пипер. Оризът се сварява във вода. Кърито се сервира с ориза и пресен кориандър.
Други рецепти:
Карамелени кубчета от тиква
Чийзкейк с тиква
Пикантна крем супа от тиква