За картофените пръчици:
250 г картофи
олио за пържене
1-2 ч.л. сол
За кърито:
3 с.л. олио
6 зърна черен пипер
5 гвоздейчета карамфил
2 шушулки кардамон
2 сушени кашмирски люти чушки
4 см пръчка канела
1 глава лук
100 г домати
1 ч.л. сол
4 см корен джинджифил
3 скилидки чесън
1.5 ч.л. лют червен пипер
1 ч.л. смлян кимион
1 ч.л. смлян кориандър
1 ч.л. гарам масала
1/2 ч.л. куркума
1 кг пилешко месо без кожа
2 ч.л. мека кафява захар
150 г сушени кайсии
3 с.л. бял винен оцет
шепа листа кориандър
Начин на приготвяне:
1. Обелете картофите и ги нарежете на тънки пръчици с помощта на ренде или нож. Поставете ги в купа със студена вода за 15 минути. След това ги отцедете и подсушете добре в кухненска кърпа.
2. Сипете 3-4 пръста олио в дълбок тиган или друг съд и го загрейте до 180 градуса. Пържете картофените пръчици на порции, до златисто, от всички страни. Извадете ги върху кухненска хартия. Поръсете със сол.
2. За кърито загрейте олиото в дълбок тиган (или карахи). Запържете карамфила, леко смачканите с точилка шушулки кардамон, пръчката канела и сушените люти чушки за около минута. Добавете нарязания на ситно лук и гответе 10 минути, до омекване.
3. Нарежете доматите на дребни кубчета и ги добавете в тигана. Овкусете със сол и разбъркайте за 2-3 минути. Добавете нарязаните или настъргани чесън и джиджифил, лютия пипер, кимиона, кориандъра, гарам масалата и куркумата. Запържете за 1 минута.
4. Нарежете пилешкото месо на парчета и ги добавете в тигана. Разбъркайте добре и гответе 2-3 минути. Добавете захарта, оцета и нарязаните сушени кайсии. Добавете вода, колкото да покрие продуктите. След като кърито заври, намалете силата на огъня, поставете капак и гответе 30-40 минути.
5. Поднесете къри с пилешко и сушени кайсии, поръсено с пържени картофени пръчици и листа кориандър.