Необходими продукти:
за кюфтетата:
600 г телешка кайма
80 мл олио
2 глави лук
20 г пресен джинджифил
2 скилидки чесън
1/4 връзка магданоз
2 с. л. кетчуп
1 с. л. гарам масала
сол на вкус
за кърито:
40 мл олио
30 г пресен джинджифил
3 скилидки чесън
2 зелени люти чушки
2 с. л. доматен концентрат
2 глави лук
1 ч. л. гарам масала
1/2 ч. л. куркума
магданоз за гарниране
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Лукът, чесънът и джинджифилът за кюфтетата се обелват и се накълцват. Смесват се с каймата, гарам масалата, кетчупа, сол и накълцания магданоз, и се разбърква добре. Каймата се оставя за 30 минути, за да се овкуси.
Оформят се не много големи кюфтета и се пържат до златисто в загрятото олио.
Лукът, чесънът, джинджифилът и лютите чушки за кърито се почистват и се смилат в блендер.
Получената паста се запържва в олиото за 4–5 минути. Прибавят се куркумата и гарам масалата.
Когато и те се запържат, се слага доматеният концентрат.
Наливат се 600 мл топла вода и се посолява. Кърито се готви на умерен огън около 15 минути.
След това силата на огъня се намалява, прибавят се кюфтенцата и се готви още около 15 минути. Ако сосът се сгъсти, се разрежда с вода.
Ястието се сервира с наситнен магданоз и по желание – с варен ориз.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Други рецепти:
Съветски бургери
Кюфтета по чирпански
Кюфтета и тирамису
Кюфтета от фиде
Пълнени кюфтета с гъби и сметана