За картофите:
1 кг картофи
4 с.л. олио
1 ч.л. куркума
За соса:
3 с.л. олио
2 индийски дафинови листа
1/4 ч.л. асефетида
1 глава лук
6 скилидки чесън
5 см корен джинджифил
1 ч.л. лют червен пипер
1 ч.л. смлян кимион
1 ч.л. смлян кориандър
1/2 ч.л. смляно сушено манго (амчур)
1/2 ч.л. куркума
1/2 ч.л. сол
200 г домати пасата
2 зелени люти чушки
150 г замразен грах
1 ч.л. гарам масала
шепа листа кориандър
Начин на приготвяне:
1. Обелете картофите и ги нарежете на кубчета по 3 см. Варете ги в тенджера с подсолена вода 8 минути. Прецедете ги добре.
2. Загрейте олиото в дълбок тиган с двойно дъно и изпържете картофите за 5 минути, до златистокафяво. Добавете куркумата и пържете още 30 секунди, като разбърквате. Извадете пържените картофи с помощта на решетеста лъжица в чиния.
3. В същия тиган сипете олио и добавете начупените индийски дафинови листа (може да ги замените с пръчка канела) и асефетидата. Запържете за кратко. След това добавете нарязания на ситно лук, настъргания джинджифил и стрития на паста чесън. Разбъркайте и запържете за минута. Добавете останалите смлени подправки и ги запържете за минута. Добавете доматите и нарязаните на много ситно люти чушки. Добавете 100 мл вода и оставете сместа да заври. Върнете картофите и разбъркайте. Гответе 10 минути.
4. Добавете граха и разбъркайте. Гответе 3-4 минути.
5. Накрая поръсете кърито с листа кориандър.