3 с.л. зехтин
1 голяма глава лук
2 скилидки чесън
2.5 см джинджифил
3 патладжана
2 ч.л. черен кимион
2 ч.л. гарам масала
400 г нарязани домати от консерва
200 г кисело мляко
За ориза:
1 с.л. зехтин
2 скилидки чесън
1 ч.л. куркума
800 г смлян карфиол
Начин на приготвяне:
1. В тиган сипете 1.5 с.л. зехтин и в него запържете нарязания на ситно лук. Добавете щипка сол и гответе до златисто, около 6 минути.
2. Обелете и нарежете на тънко скилидките чесън и джинджифила. Добавете ги при лука и разбъркайте. Запържете ги за 1 минута.
3. Добавете още 1.5 с.л. зехтин и усилете огъня. Добавете нарязаните на големи кубчета небелени патладжани и ги запържете до златисто от всички страни. Добавете черен кимион, гарам масала, сол и черен пипер. Разбъркайте и добавете нарязаните домати и 1/2 консерва вода. Гответе 15 минути, докато патладжаните омекнат, а сосът се сгъсти. Накрая добавете кисело мляко и внимателно разбъркайте.
4. За ориза от карфиол нарежете карфиола на розички и ги смелете в блендер или кухненски робот до големината на зърна ориз. Обелете скилидките чесън и ги поръсете обилно със сол. Направете ги на паста. Загрейте зехтин в тиган и запържете чесъна и куркумата за 30 секунди. Добавете смления карфиол и малко вода. Разбъркайте. Захлупете и гответе 5 минути. Овкусете със сол и черен пипер.
5. Сипете ориз от карфиол с куркума на дъното на чиния. Върху него сипете къри от патладжан. Поръсете с листа кориандър.