350 г сух червен боб
1 ч.л. куркума
50 мл олио
3 глави лук
4 скилидки чесън
75 г корен джинджифил
1 ч.л. сол
1 ч.л. лют червен пипер
1 ч.л. гарам масала
125 г кисело мляко
За гарниране:
сварен ориз басмати
резени лайм
Начин на приготвяне:
1.Накиснете боба в тенджера със студена вода за 1 нощ. След това го прецедете и върнете в тенджерата. Залейте с чиста вода и добавете куркумата. Варете боба в продължение на 1 час и половина, докато зърната омекнат напълно. При необходимост, доливайте вода.
2. Загрейте олиото в дълбог тиган или карахи и в него запържете нарязаните на ситно лук и чесън, както и предварително настъргания корен джинджифил. Добавете лютия червен пипер и гарам масала. Разбъркайте за 30 секунди. След това добавете киселото мляко, разбъркайте и гответе 5 минути.
3. Добавете сварения боб с вода от варенето, колкото да го покрие. Гответе 10 минути. Намачкайте една част от зърната, за да стане по-плътна консистенцията на ястието.
4. Поднесете кърито от червен боб с пухкав сварен ориз басмати.