600 г свински врат
400 г телешка плешка
200 г овче сирене
1 ч.л. кимион
2 с.л. олио + за намазване
сол и пипер меланж на вкус
За чушковия сос:
8 печени червени чушки
1/2 глава лук
2 скилидки чесън
60 мл зехтин
1 ч.л. захар
сол на вкус
хляб с дебела кора
масло за намазване
самардала за поръсване
Начин на приготвяне:
Накълцайте месото с нож на ситно. Овкусете го със сол, прясно смлян пипер меланж и кимиона.
Каймата смесете с натрошеното сирене и олиото, омесете добре и оставете в хладилник за 2 часа.
От готовата кайма оформете кебапчета и ги нанижете на шишове. Изпечете ги до готовност върху добре загрята плоча, намазана с олио.
За соса накълцайте лука и чесъна и ги запържете в сгорещения зехтин, посолете. Прибавете печените чушки, нарязани на малки кубчета, налейте 100 мл вода и гответе под капак около 20 минути. Добавете захарта, разбъркайте и оставете на огъня без да похлупвате, докато сосът леко се сгъсти.
Загрейте фурната на 220 градуса с вентилатор. Нарежете хляба на филийки, намажете ги с разтопено масло и ги запечете за около 10 минути. Поръсете ги със самардала.
Сервирайте кебапчетата с хляба и соса.
- Кюфтета с млечен сос
- Кюфтенца с моцарела и маслини
- Кюфтенца на грил в лимонови листа
- Подлютени телешки кюфтета
- Апетитни кюфтета с бял сос