За полентата:
3 ч.ч. прясно мляко
3 ч.ч. гореща вода
сол
1 ч.ч. царевичен грис (качамак)
2 с.л. безсолно масло
За рагуто:
1/2 ч.ч. настъргано сирене Пармезан
1/4 ч.ч. зехтин Екстра върджин
1 кг гъби (кладница, кралски печурки, мръчкули, есенен пачи крак)
5 големи стръка мащерка
1 голяма глава лук шалот
3 скилидки чесън
3/4 ч.ч. бяло сухо вино
1 ч.ч. пилешки бульон
2 с.л. нарязан магданоз
сол и черен пипер
3 с.л. безсолно масло
Начин на приготвяне:
1. За полентата сипете в голяма тенджера прясното мляко и щом то се загрее, добавете горещата вода. Добавете сол и оставете сместа да кипне. След това добавете на тънка струйка, при непрекъснато разбъркване, царевичния грис. Намалете силата на огъня и продължете да бъркате в продължение на 15 минути, след образуване на балончета по повърхността на сместа. Щом постигнете желаната консистенция на полентата, дръпнете тенджерата от огъня и поставете капака.
2. След 5 минути добавете настърганото сирене Пармезан и нарязаното на бучки масло към полентата. Върнете върху огъня и разбъркайте, докато маслото и сиренето се разтопят.
3. За рагуто от гъби почистете различните видове гъби със суха четка (може да използвате и само два вида гъби, важното е да са пресни). Нарежете големите гъби на едро, заедно с пънчетата.
4. Загрейте тиган и разтопете малко масло в него. Добавете най-едрите гъби и ги запържете за кратко. Добавете още малко масло и добавете следващия вид гъби. Накрая добавете най-дребните гъби. Добавете още масло заедно с нарязаните на ситно лук и чесън. Запържете ги за 2 минути, докато омекнат. Добавете виното и изчакайте 1 минута то да се изпари. Добавете пилешкия бульон и нарязания магданоз, овкусете със сол и черен пипер. Гответе 4 минути. Накрая добавете листенцата мащерка и още масло.
5. Сервирайте рагу от гъби върху основа от кремообразна полента. Поръсете с малко магданоз.