500 г свинска кайма
100 г пушен бекон
4 яйца
200 мл животинска сметана
100 мл олио
6 стръка праз
1 глава лук
1 филия бял хляб
1/2 ч. л. червен пипер
сол и черен пипер на вкус
брашно за овалване
Начин на приготвяне:
Хлябът се накисва във вода. Лукът се обелва и се настъргва. Каймата се слага в купа.
Смесва с лука, отцедения хляб, едно яйце, 20 мл от олиото, сол и черен пипер на вкус. Разбърква се много добре.
Оформят се малки кюфтета и се овалват в брашно. Пържат се в 60 мл от олиото от всички страни, до златисто.
Беконът се нарязва на кубчета, а празът - на едро. Запържват се в останалото олио на умерен огън до златисто. Запържените бекон и праз се прехвърлят в тава, поръсват се с червен пипер, сол и черен пипер на вкус.
Отгоре се подреждат кюфтетата. Останалите яйца се разбиват със сметаната и сол на вкус. Кюфтетата се заливат с яйчената смес. Ястието се пече около 20 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.
Други рецепти:
Печени кюфтета с бекон и моцарела
Как се приготвят кюфтенца от магданоз